Põhjakorealased otsivad uut usku

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili portreed.
Kim Il-sungi ja Kim Jong-ili portreed. Foto: Jon Chol Jin/AP/Scanpix

Ehkki totalitaarne Põhja-Korea mõistab jätkuvalt hukka kõiki, kes järgivad mõnda religiooni, on riigist põgenenute sõnul aina rohkem neid, kes pöörduvad senise isikukultuse asemel usu poole.

Ameerika Ühendriikide välisministeerium avaldas eile oma iga-aastase raporti üleilmsest usuvabadusest, kus Põhja-Korea kohta märgitakse: riik võtab oma kodanikelt ära nii mõtte- kui usuvabaduse. Karistusena rakendatakse nii vangistust, piinamist kui surmanuhtlust.

«Hukkamõist religioossetel alustel püsib endiselt ja minu meelest isegi tugevamalt kui varem,» kommenteeris üks Lõuna-Koreasse põgenenu, kes elab nüüd Soulis.

Anonüümseks jäänud põgenik rääkis samas, et rohujuuretasandil hakkab olukord muutuma – ta isegi olevat aktiivne Põhja-Korea põrandaaluste kirikute abistamises. «Minevikus kästi rahval austada Kimide perekonda kui jumalat, kuid paljud põhjakorealased ei austa enam Kim Jong-uni,» lausus ta. «See tähendab, et nad otsivad oma usuliste vajaduste jaoks midagi muud.»

Mõnes kohas olevat see põgeniku sõnul viinud šamanismi levikuni, teisalt ajavat oma juuri ka kristlus. «Isegi kui inimesed teavad, et nad võivad sattuda vanglasse – või juhtub isegi midagi hullemat – tulevad nad ikkagi kummardama. See tähendab, et süsteemis ja režiimis ilmub aina rohkem pragusid,» lausus endine põhjakorealane.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles