Venemaa tutvustab eriüritusel välismaailmale suurõppusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppused Zapad aastal 2013.
Õppused Zapad aastal 2013. Foto: Reuters/ScanPix

Eesti ei ole saanud Venemaalt kutset järgmisel kuul toimuvate sõjaväeõppuste Zapad vaatlemiseks, kuid õppuste ajal tutvustavad Vene võimud nendel toimuvat Moskvasse akrediteeritud sõjaväeatašeedele korraldataval eraldi üritusel.

«Moskvasse akrediteeritud kaitseatašeed on kutsutud 18. - 19. septembril osalema Luuga polügoonil toimuvale üritusele, mille käigus Venemaa tutvustab ühisõppust Zapad. Eesti kaitseatašeed on valmis üritusel osalema,» ütles kaitseministeeriumi kommunikatsiooninõunik Susan Lilleväli.

Venemaa ja Valgevene ühine õppus Zapad toimub 14. - 20. septembrini mõlema riigi territooriumil. Õppused tekitavad teistes Euroopa riikides muret, kuna varasematel sellenimelistel õppustel 2013. ja 2009. aastal on Venemaa väidetavalt harjutatud ka naaberriikide ründamist.

NATO peasekretäri Jens Stoltenberg ütles juuli keskel, et alliansi hinnangul kaasatakse eelseisvale õppusele ametlikult teatatust rohkem sõjaväelasi, mistõttu ta soovib, et Venemaa lubaks õppusele NATO vaatlejad.

Venemaa väitel osaleb õppustel 13 000 sõjaväelast.

Valgevene on esitanud Eestile ja teistele riikide kutse osaleda oma territooriumil toimuva õppuse tegevuste vaatlemisel, kuid pole täpsustanud selle detaile.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles