Türgi linnades puhkesid kurdide rahutused

Oliver Tiks
, reporter / toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Türgi erinevates osades toimusid nädalavahetusel kokkupõrked politsei ja kurdi rahvusest protestijate vahel, kes ärritusid teadete peale, et nende vangistatud liidrit Abdullah Öcalani on trellide taga väärkoheldud.

Öcalani plakatitega ilmusid kurdid tänavatele valitsusvastaseid loosungeid hõikama nii suurlinnas Istanbulis kui ka erinevates paikades riigi lõuna- ja idaosas, kus kurde elab kõige rohkem.

Märuliks paisunud meeleavaldustel loobiti ka süütepudeleid ja lõhuti autosid. Politsei oli sunnitud rahvamassi laialiajamiseks kasutama pisargaasi ja kummikuule. Kümned inimesed vahistati.

Kurdide võimudevastane vihapurse vallandus pärast seda, kui Öcalani advokaadid väitsid, et vangivalvurid on nende klienti rünnanud ja surmaga ähvardanud. Türgi justiitsminister nimetas selliseid süüdistusi alusetuks.

Kurdistani Tööpartei (PKK) kolme aastakümne eest asutanud Öcalan kannab eluaegset vanglakaristust. Kurdide seas rahvuskangelaseks peetavat meest hoitakse üksikvangistuses Imrali vanglasaarel juba 1999. aastast alates ning jutte tema halvast kohtlemisest on ka varem levitatud.

 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles