Catlyn Kirna: Kesk-Aasiale selja pööramine poleks meie huvides

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev
Kasahstani president Nursultan Nazarbajev Foto: SCANPIX

Tallinna Ülikooli rahvusvaheliste suhete õppejõud Catlyn Kirna leidis, et kriitika Kasahstani presidendi Eesti visiidi eel pole asjakohane, kuna Kesk-Aasia riikidele nende autoritaarsuse tõttu selja keeramisest ei võidaks Euroopa kindlasti.

«Kasahstan on Eestile oluline riik, see on ka maailma mõistes suhteliselt tähtis. Nende maavarad on olulised ning Euroopa ühine püüd neid demokratiseerida saabki toimuda vaid suhete arendamisel. Kui Euroopa pööraks neile selja, oleksid kasahhid ja nende naabrid omaette ja nende ainsaks sõbraks saaks Venemaa,» selgitas Kirna Postimees.ee’le.

«Vaevalt Eesti sellega rahul oleks. Mis on demokraatia ja mis mitte, on suhteline küsimus. Eesti puhul oleks ka veider, kui astutaks üldisele suhtumisele vastu. Ehk siis meil on valikud laiad, aga reaalselt on enamus neist mõttetud. Lihtsalt Kesk-Aasiale selja pööramisest ei ole mingit kasu, nende vastu peab huvi tundma,» rõhutas Kirna.

Eestis võiks toimuda arutelu suhtumise küsimuses Tiibetisse, Taiwanisse või Kesk-Aasia autoritaarsetesse režiimidesse

Küsimusele, miks Eesti võtab vastu autoritaarse Kasahstani riigipea, aga riiklikul tasemel ei võeta vastu Tiibeti usujuhti Dalai Laamat, vastates rõhutas Kirna, et, Dalai Laama on usujuht, mitte de jure riigi juht, seega vastuvõtt ongi automaatselt teistsugune, kuna rahvusvaheline protokoll juba eeldab seda.

«Muidugi võiks Eesti Tiibetit rohkem toetada, kuid ühe Hiina poliitika töötab nii Tiibeti, Uiguuri vabariigi kui ka Taiwani vastu. Ka nende teiste osas võiks eeldada mingit ametlikku seisukohta, aga ei tasuks eeldada, et Eesti hakkab vastuvoolu ujuma,» selgitas Kirna.

«Dalai Laamat ei ole muidugi üldse keegi kunagi valinud, Tiibet pole kunagi demokraatia olnud. Sellest ka Dalai Laama viimase aja uudis, et plaan on tagasi astuda ja edaspidi riigipead valima hakata. Muidu aga on nende kahe teema (Kasahstani presidendi visiidi ja Dalai Laama külaskäigu - toim) seostamine meelevaldne, ma vaataks neid eraldi,» sõnas Kirna.

«Eesti valikud on selle kõige osas laiad, sest ega suurt midagi juhtuks, kui Eesti üht või teist teeks, sest meist ei sõltu midagi,» nentis ta.

«Samas, igasuguse rahvusvahelise tegevuse aluseks oleks vaja mingit dokumenti ning hetkel meil seda pole. Mõistlik oleks see dokument lõpuks tekitada ja kõik need vaidlused selle raames ära pidada, oanna paika, mis on meie seisukoht Taiwani, Hiina territooriumi ning Kesk-Aasia autoritaarsete võimude osas,» pakkus Kirna välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles