PEW uuring: 7 NATO-sse kuuluvat Euroopa riiki usaldavad Putinit rohkem kui Trumpi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin G20 riikide tippkohtumisel Hamburg selle aasta juulis.
USA president Donald Trump ja Venemaa president Vladimir Putin G20 riikide tippkohtumisel Hamburg selle aasta juulis. Foto: CARLOS BARRIA/REUTERS/Scanpix

Maailmas keskmiselt usub ainult veerand inimestest, et Vene presidendi Vladimir Putini tegevus rahvusvahelisel areenil on õige, kuid samas näeb Venemaad ohuna oma riigile siiski ainult pisut alla kolmandiku vastanutest, selgub uuringufirma Pew korraldatud küsitlusest 37 eri maailmajagudes asuvas riigis.

/pewglobal.org
/pewglobal.org Foto: http://www.pewglobal.org

Keskmiselt maailmas peab Venemaa võimu ja mõju tõsiseks ohuks oma riigile 31 protsenti vastanutest, kuid Ameerika Ühendriikides on see näitaja 47 ja Euroopas 41 protsenti. Lähis-Idas tunnetab Venemaas ohtu 35, Aafrikas 31, Aasia-Vaikes ookeani regioonis 29 ja Ladina-Ameerikas kekskmiselt 23 protsenti vastanutest.

Euroopa riikidest, kus uuring läbi viidi, pidas Venemaad ohuks oma kodumaale 65 protsenti poolakatest. Hispaanias oli selliseid 47 protsenti, Prantsusmaal 45, Hollandis 44, Ühendkuningriigis 43, Rootsis 39 ja Saksamaal 33 protsenti. Itaallastest tunnetas Venemaad ohuna 31, ungarlastest 28 ja kreeklastest 24 protsenti.

/www.pewglobal.org
/www.pewglobal.org Foto: http://www.pewglobal.org

Maailmas keskmiselt suhtus Venemaasse positiivselt 34 ja negatiivselt 40 protsenti vastanutest, mis näitab Venemaa maine paranemist, kuna 2015. aastal suhtus Venemaasse negatiivselt 51 protsenti vastanutest, märgib Pew oma uuringu kokkuvõttes.

Regioonidest oli Venemaa maine kõige halvem Euroopas ja Põhja-Ameerikas. Venemaa suhtes olid negatiivselt meelestatud 63 protsenti USA ja 59 protsenti Kanada kodanikest. Euroopa keskmine näitaja oli 61 protsenti, kõige negatiivsemalt suhtusid Venemaasse hollandlased ja rootslased, kelle hulgas oli sellise hoiakuga vastavalt 82 ja 78 protsenti vastanutest.

/www.pewglobal.org
/www.pewglobal.org Foto: http://www.pewglobal.org

Uuringust selgub ka, et noored vastajad on Venemaa suhtes soodsamalt meelestatud, kui vanemad vanusegrupid ning samas ameeriklaste ja venelaste suhtumine teineteise riikidesse on võrreldes 2015. aastaga paranenud.

/www.pewglobal.org
/www.pewglobal.org Foto: http://www.pewglobal.org

Uuringu kohaselt peetakse maailmas kliimamuutust ja äärmusrühmitust Islamiriik (ISIS) siiski märksa suuremaks ohuks kui Venemaad - ISISt kardab 62 ja kliimamuutust 61 protsenti ning küberrünnakuid peab ohtlikuks 51 protsenti respondente.

Üllatavad on uuringu tulemused küsimuses, keda usaldatakse rohkem, kas Putinit või USA president Donald Trumpi. Küsitlusest selgus, et nii USA liitlased Jaapan, Lõuna-Korea kui ka seitse NATO-sse kuuluvat Euroopa riiki - Kreeka, Saksamaa, Türgi, Ungari, Prantsusmaa, Itaalia ja Hispaania, usuvad praeguse seisuga, et maailmaasjades asjab õiget asja pigem Putin.

Foto: http://www.pewglobal.org/

Pew uuringute keskus korraldas küsitluse väljaspool Venemaad 37 riigis, ajavahemikus 16. veebruarist 8. maini küsitleti 40 951 inimest. Euroopa riikidest viidi küsitlus läbi Poolas, Hispaanias, Hollandis, Rootsis, Prantsusmaal, Suurbritannias, Saksamaal, Itaalias, Ungaris ja Kreekas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles