Fotod ja video: Turus toimunud pussitamises hukkus vähemalt kaks inimest, mitmed on vigastatud (50)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Soomes Turu linnas toimunud pussitamise käigus on viimaste andmete kohaselt surma saanud kaks ja vigastatud on kuus inimest, kes on toimetatud Turu ülikooli haiglasse, vahendab Soome meedia.

FOTO: AFP / Scanpix
FOTO: AFP / Scanpix Foto: Reuters/Lehtikuva / Scanpix

Turu kesklinnas toimusid reede õhtul politseioperatsioonid. Pealtnägijate sõnul oli kuulda tulistamist.

Puutori piirkonnas lamas maas üks inimene, kes pealtnägijate sõnul ei paistnud elus olevat. Tema keha oli YLE andmetel kaetud.  

Vigastatuid paistis olevat ka Puutorist veidi eemal asuval turuplatsil. 

Turu keskväljak. FOTO: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix
Turu keskväljak. FOTO: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix Foto: LEHTIKUVA/REUTERS

Politsei palus Twitteri vahendusel inimestel alast lahkuda ja teatas mõni minut hiljem, et kahtlusalust tulistati jalga ning ta on vahistatud.

Iltasanomatega rääkinud pealtnägija sõnul üritas ründaja pussitada kõiki vastutulijaid. «Ühel naisel olid sügavad haavad ja temast voolas palju verd. See paistis väga hull,» rääkis too.

Sündmuskohal viibinute sõnul üritasid paljud meest takistada ja üks lõi teda pesapallikurikaga vastu jalga.

«Olukord oli väga kaootiline. Kohapeal oli kuskil 50-60 inimest. Paljud lihtsalt filmisid toimuvat oma nutitelefoniga. Tõeliselt piinlik, et nad appi ei tulnud,» rääkis teine pealtnägija.

Iltasanomate ajakirjaniku Kimmo Rantaneni sõnul on ohvreid tõenäoliselt kuus - üks mees ja viis naist.

«Välismaalase taustaga mees lõi lapsevankriga liikunud naist pussiga selga. Ta tegutses pimesi, tungis kallale ilma igasuguse hoiatuseta,» rääkis Rantanen.

«Esimene rünnak toimus Puutoril, mille järel jooksis mees mööda Kauppiaskatut üles ja ründas teisi inimesi.»

FOTO: AFP / Scanpix
FOTO: AFP / Scanpix Foto: Reuters/Lehtikuva/ Scanpix

Turu ülikooli keskhaigla (TYKS) juhataja ütles täna õhtul, et neile toodud kaheksast pussitamisohvrist üks suri haiglas.

Haigla juht Petri Virolainen ütles uudisteagentuurile STT, et osa patsientidest on operatsioonisaalis, kuid nende seisund on stabiilne. Kl 19-ks oli kolme inimest opereeritud.

Sündmuspaik Turus. / AFP/Kirsi Kanerva/Scanpix
Sündmuspaik Turus. / AFP/Kirsi Kanerva/Scanpix Foto: AFP / Kirsi Kanerva / Scanpix

Täna kell 19 andis politsei toimunud pussitamiste kohta täiendavat infot Turu politsei peakontoris toimunud pressikonverentsil.

Peaminister Juha Sipilä teatel jälgib valitsus olukorda teravdatud tähelepanuga.

Kahtlusalune viibib haiglas

Siseminister Paula Risikko ütles õhtul pressikonverentsil, et olukord on kõigile raske. Soome kaitsepolitsei uurib, kas välismaise päritoluga ründaja on arvel mõnes registris, kuid andmed tema kohta on ebaselged.

Pussitamises kahtlustatav peeti politsei andmetel kinni kl 16.20 ning ta on praegu haiglas. Edasi selgitatakse välja, kas ta tegutses üksi. Praegu ei saa politsei kinnitada, kas tegemist oli terrorirünnakuga. Keskkriminaalpolitseil pole praegu andmeid, et ründajal oleks peale noa veel mõni muu relv kaasas olnud.

Keskkkriminaalpolitsei esindaja Markus Laine sõnul uuritakse praegu sotsiaalmeedias levivat videot, millel on näha kurikatega varustatud isikuid. Ta märkis, et politsei ei saa praegu kinnitada, et ründajaid oli vaid üks, kuid lisas samas, et see on tõenäoline.

Kõik ohvrid on täisealised.

Peaminister Juha Sipilä sõnul  jälgib valitsus toimuvaid sündmusi tähelepanelikult. Täna kogunes valitsus erakorralisele nõupidamisele.

Soome siseministri sõnul saabus Turusse president Sauli Niinistö. President Niinistö nimetas rünnakut kohutavaks ja jõhkraks teoks. «On selge, et rünnak puudutab sügavalt meid kõiki. Ametnikud ja valitsus teevad kõik, et iga soomlane võiks olla ja tunda end turvaliselt,» ütles Niinistö. 

Peaminister Juha Sipilä sõnul Sipilä sõnul on Soomes jõustruktuuride valmisolekut suurendatud ning nädalalõpul võib tänavatel tavapärasest enam politseinikke näha.  Reedel kogunes valitsus erakorralisele nõupidamisele.

Politsei kinnitusel on praegu Turu kesklinnas olukord turvaline.

Aastal 2012 pääses toonane peaminister Jyrki Katainen napilt samuti Turus kohalike valimiste kampaania ajal võimaliku pussitaja rünnakust. Katainenile noaga lähenenud mees oli psühholoogiliselt ebastabiilne ning tema vastu süüdistusi ei esitatud. 

Politsei patrullauto Helsingi pearaudteejaama juures. FOTO: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix
Politsei patrullauto Helsingi pearaudteejaama juures. FOTO: LEHTIKUVA/REUTERS/Scanpix Foto: LEHTIKUVA/REUTERS

Ida-Uusimaa politsei teatel on valmisolekut kõrgendatud nii Helsingi-Vantaa lennujaamas kui ka ümberkaudsetes raudteejaamades.

Selline oli pussitaja teekond Turu kesklinnas.
Selline oli pussitaja teekond Turu kesklinnas. Foto: Ekraanitõmmis Ilta-Sanomate kodulehelt.

Eestlaste kohta andmeid pole

Välisministeeriumil ei ole andmeid, et mõni Eesti kodanik oleks Soomes Turu linnas toimunud noarünnakus kannatada saanud.

«Hetkeseisu kohaselt eestlasi Turus toimunud rünnaku ohvrite hulgas ei ole,» ütles välisministeeriumi pressiesindaja reedel BNS-ile.

Välisministeeriumi esindaja kinnitusel jälgib ministeerium olukorra arengut ning kutsub kõiki piirkonnas asuvaid eestlasi endast teada andma kas veebilehe reisitargal.vm.ee kaudu või vajadusel helistades hädanumbril +372 53 01 9999.

Kommentaarid (50)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles