KOHALIK VAADE. Barcelona õpib elama uues normaalsuses

Gregorio García Maestro
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
La Rambla promenaad kattus nädalavahetusel küünalde ja lillemerega.
La Rambla promenaad kattus nädalavahetusel küünalde ja lillemerega. Foto: MANU FERNANDEZ/AP/SCANPIX

Möödunud nädalal toimunud terrorirünnak Barcelonas nõudis 14 inimelu, vigastatuid oli üle 120. See aga, kuidas kohalikud ja turistid rünnaku järel oma abi pakkusid ja solidaarsust välja näitasid, kinnitas, et džihadistide vägivald muutis Hispaania vaid tugevamaks ja ühtsemaks. Enam polnud olulised ka muidu pingelised suhted Kataloonia ja ülejäänud Hispaania vahel.

Seetõttu jäi ka terroristidel saamata see, mida nad ootasid: ühiskonna lõhestumine ja paanika. Üks rünnakujärgseid meeleolusid iseloomustav näide on Hispaania kuninga Felipe VI emotsionaalne ja veenev sõnum Twitteris: «Nad on mõrtsukad, lihtsalt kurjategijad ja meid nad ei hirmuta. Kogu Hispaania on Barcelonaga. La Rambla kuulub taas kõigile.»

Algul olid inimesed šokeeritud ja vihased, aga peagi oli kõik taas rahulik. Tundus, justkui oleksid kõik käed üles tõstnud ja leppinud, et radikaliseerunud džihadistide rünnakutest on saanud avatud ühiskondade uus normaalsus.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles