Video ja galerii: Big Ben pandi seisma

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Briti parlamendihoone juures asuv kuulus Big Beni kell lõi täna kohaliku aja järgi keskpäeval (Eesti aja järgi 14.00) viimast korda järgmise nelja aasta jooksul. Algavad suurejoonelised renoveerimistööd. 

Täna keskpäeval lõi kell 12 korda. Suurte renoveerimistööde tõttu vaikib kell kuni 2021. aastani. Mõned väikesed erandid siiski on ja suurtel tähtpäevadel võib kellalööke Londonis kuulda. Täna oli kellalööke tulnud kuulama rohkem kui tuhat inimest.

Elizabeth Toweri nime kandva kellatorni ümber on tellingud juba püstitatud ja nii hakkab see järgmise nelja aasta jooksul olema.

Mitukümmend miljonit maksma minevaid renoveerimistöid alustatakse torni tipust. Renoveeritakse ka torni tipus olev valgusti, mida nimetatakse Ayrtoni tuleks ja mis näitab, et parlament on tööl. Tellinguid eemaldatakse järk-järgult ja see tähendab, et uuenenud torni on võimalik näha juba enne renoveerimistööde lõppu.

Rahvale on lubatud, et üks sihverplaat jääb renoveerimistööde ajaks nähtavaks. See tähendab, et kolm tükki tehakse korda, paigaldatakse ära ja alles seejärel renoveeritakse neljas.

Kella peatamise otsus tehti ehitajate tervist silmas pidades. Kardeti, et 118-detsibellised kellalöögid võivad tõsiselt ehitusmeeste kuulmist kahjustada.

Mõned parlamendisaadikutest on kritiseerinud otsust kell neljaks aastaks seisma panna. Nende hulgas on ka peaminister Theresa May, kes ütles: «Loomulikult tahame me inimeste turvalisuse tagada, aga Big Beni neljaks aastaks seiskamine ei ole õige». Samuti ärgitas peaminister parlamenti võtma midagi ette, et kuulus kell neli aastat vait ei oleks.

Parlamendi alamkoda on lubanud, et kell üritatakse enne nelja aasta möödumist taaskord tööle panna, aga samas öeldi, et ehitajate tervist tuleb kaitsta. On tehtud ka ettepanek, et kell võiks töötada ajal, mil ehitajad objektil ei tegutse, aga see plaan laideti maha, sest kella käivitamine ja seiskamine võtab aega umbes pool päeva, mis oleks ülimalt ebapraktiline.

Praeguste plaanide kohaselt pannakse kell tööle erilistel päevadel, näiteks uue aasta saabumisel ja hukkunud sõdurite mälestuspäeval novembris. Arutuse all on kellalöökide toimumine 2019. aasta 29. märtsil, mil Suurbritannia peaks ametlikult Euroopa Liidust lahkuma.

«Oleks väga sobilik kui Big Beni löögid saadaksid meid Euroopa Liidust välja. Me peame lahkuma pauguga, sest see tähistab iseseisva parlamendi tagasitulekut,» lausus Brexitit-pooldav parlamendisaadik Andrew Bridgen. 

Video: The Guardian/Youtube

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles