Suurbritannia esitas Brüsselile uued Brexiti-ettepanekud (1)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud Londonis.
Suurbritannia ja Euroopa Liidu lipud Londonis. Foto: LUKE MACGREGOR/Reuters/Scanpix

Suurbritannia valitsus esitas ettepanekud, mis peaksid tagama kaubandussuhete ja teenuste jätkumise ka pärast 2019. aasta märtsi, mil Ühendkuningriik peaks Euroopa Liidust lahkuma, kirjutab BBC.

Esitatud dokumendid teevad ettepaneku jätkata juba turul olevate kaupade müügi jätkumise Suurbritannias ja Euroopa Liidus ilma piiranguteta.

Suurbritannia üritab hoida survet Euroopa Liidul enne järgmisel nädalal algavat kolmandat läbirääkimistevooru Brüsselis.

Samuti esitati täna ettepanek, mille kohaselt oleks Euroopa Liidu ja Suurbritannia vahelised ametlikud dokumendid ka pärast Brexitit konfidentsiaalsed.

Oodatakse, et eelolevatel päevadel esitatakse mitmeid teisi ettepanekuid, millest üks puudutab Euroopa Kohust. Euroopa Kohus on siiani olnud läbirääkimiste üks kõige olulisemaid punkte.

Brüssel on keeldunud arutamast edasisi kokkuleppeid seni, kuni pole paika pandud kodanikuõiguste, lahkumisleppe ja Põhja-Iirimaa piiriga seonduvad küsimused. Sama kordasid Euroopa Liidu liidrid ka eelmisel nädalal, mil Suurbritannia esitas ettepaneku uute tollilepete osas.

Brexiti pealäbirääkija David Davise sõnul annavad need ettepanekud Suurbritannia äridele ja tarbijatele kindlustunde, et Ühendkuningriik on ka pärast Brexitit majanduslikult tugev.

Euroopa Komisjoni pressiesindaja Alexander Winterstein ütles, et Suurbritannia ettepanekud ei muuda Euroopa Liidu pealäbirääkija Michel Barnieri paika pandud kõneluste raamistikku, mille ülejäänud Euroopa Liidu liikmesriigid on heaks kiitnud.

Suurbritannia valitsuse kõneisik kutsus üles mõlemaid osapooli olema paindlikud.  

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles