Süüria keemiarelvaagentuuri varustanud Põhja-Korea saadetised võeti vahele (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kim Jong-un võtab Pyongyangis vastu tänuliku aplausi.
Kim Jong-un võtab Pyongyangis vastu tänuliku aplausi. Foto: AP/Scanpix

Viimase kuue kuu jooksul on võetud vahele kaks Põhja-Koreast lähtunud saadetist, mis olid mõeldud Süüria keemiarelvaprogrammiga tegelevale agentuurile, vahendab Reuters.

ÜRO sõltumatute ekspertide koostatud raportist ei selgu, millal või kus need saadetised kinni peeti. Samuti pole infot nende sisu kohta.

«Paneel uurib võimalikku keemiarelvade, ballistiliste rakettide ja tavarelvastuse alast keelatud koostööd Süüria ja DPRK (Põhja-Korea) vahel,» seisab 37 lehekülje pikkuses raportis.

«Kaks [ÜRO] liikmesriiki pidasid kinni Süüriasse mõeldud saadetised. Üks teine liikmesriik teavitas paneeli asjaolust, et tal on põhjust uskuda, et kaubad olid osa KOMID-i leppest Süüriaga,» seisab raportis.

KOMID on Põhja-Korea kaevandusarengu ja kaubandusorganisatsioon, mis lisati 2009. aastal ÜRO Julgeolekunõukogu poolt musta nimekirja.

KOMID tegutseb Pyongyangi peamise relvavahendajana ning ballistiliste rakettide ja tavarelvastuse jaoks vajaliku varustuse eksportijana. 2016. aasta märtsis kandis Julgeolekunõukogu musta nimekirja ka kaks Süürias tegutsevat KOMID-i esindajat.

ÜRO ekspertide sõnul uuritakse ka Süüria ja Põhja-Korea vahelist koostööd Süüria Scud-rakettide ja maa-õhk-tüüpi rakettide õhutõrjesüsteemide arendamise osas.

Põhja-Korea ja Süüria esindajad ÜRO juures arupärimisele ei vastanud.

Süüria lubas 2013. aastal oma keemiarelvavarud hävitada, kuid diplomaadid ja relvainspektsioon kahtlustab, et Damaskus on säilitanud või välja arendanud uued keemiarelvad.

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles