Imaam üritas teisigi Hispaania väikelinna moslemeid terroristideks värvata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Läinudnädalasse terrorirünnaku arvatavad toimepanijad Barcelonas ei olnud ainsad, keda imaam Abdelbaki Es Satty radikaliseerida üritas, vahendab El Pais. Vähemalt kaks terroristide sugulast väidavad, et imaam üritas ka neid värvata. 

«Kord hakkas ta rääkima, et muusika kuulamine on vale. Palusin tal end rahule jätta. Ta ei rääkinud minuga enam kunagi,» ütles ühe reedel maha lastud terroristi nõbu.

Teise maha lastud terroristi õemees sõnas, et ei usaldanud Es Sattyd kunagi. Mitmed väikese Pürenee mäestiku jalamil asuva linna Ripoli moslemid olid mingil viisil viie läinud reede varahommikul maha lastud terroristiga seotud. Nüüd küsivad nad endilt, kuidas see võimalik on, et imaamil noorte kogukonnaliikmete meeli taolisel viisil mürgitada õnnestus.

Nad olid näiliselt Hispaania ühiskonda edukalt integreerunud ja rääkisid katalaani keelt.

Kuid kui nii paljud moslemid Es Sattyd umbusaldasid, siis miks keegi oma kahtlustega ametivõimude poole ei pöördunud? Üks Ripolis elav moslem, kes keeldus imaamiga suhtlemast, sõnas, et keegi lihtsalt ei uskunud, et ta nii kaugele läheb.

Nagu teisedki neljapäeval Barcelonas aset leidnud terrorirünnakus süüdistatavad ei sobi 13 inimest surmanud kaubikut juhtinud Younes Abouyaaqoubki tavapärase radikaliseerunud džihadisti profiiliga. Politsei lasi Abouyaaqoubi eile õhtul maha.

Nad olid nooremad, neil olid töökohad, neil puudus kriminaalne minevik ja nad polnud näiliselt äärmuslikust islamist absoluutselt huvitatud. Seetõttu Es Satty neid sihtiski. «Nad käisid siin koolis ja said häid hindeid, rääkisid ideaalselt katalaani keelt. Nad polnud seadusega pahuksis,» sõnas Ripoli linnanõukogu liige María Dolors Vilalta.

«Jah, me kasvasime siin ja saime kõigiga läbi, kuid me oleme ja jääme alati nende jaoks morodeks (sõna moro kasutatakse Hispaanias tihti marokolaste kirjeldamiseks - toim),» ütles ühe maha lastud terroristi nõbu Rashid.

«Koolis olime morod ja tüdrukud ei tahtnud meiega välja minna. Täiskasvanud arvasid, et me kõik müüme hašišit,» lisas Rashid.

Hispaania Julgeolekueksperdi Manuel Gazapo sõnul töötasidki Es Satty võtted taoliste noorte peal, sest ta tegutses aeglaselt ja ettevaatlikult nagu on tavaks Al Qaedas. «Ta ei kasutanud internetti, vaid lähenes väljavalitutele otse ja kohtus nendega saladuskatte all kaubikutes või korterites, millest keegi teadlik polnud.»

«Kõigepealt asus ta Youssefi (Youssef Houli – hukkus pommivabriku plahvatuses) kallal tööle, siis tuli Moha (Mohamed Hychamy – lasti Cambrilsis maha) Nemad olid grupi liidrid. Siis tulid nende vennad ja teised,» rääkis Rashid. «See, et nad kõik sugulased olid….aitas saladuse hoidmisele kaasa.»

(COMBO) This combination of pictures created on August 22, 2017 shows (from L)Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib, and Mohamed Aallaa, suspected of involvement in the terror cell that carried out twin attacks in Barcelona and Cambrils, escorded by Spanish Civil Guards from a detention center in Tres Cantos, near Madrid, on August 22, 2017 before being tranferred to the National Court.Under heavy security, police vans entered the National Court, which deals with terrorism cases, where a judge will question them and decide what -- if any -- charges to press against them over the vehicle attacks that left 15 dead and 120 injured. / AFP PHOTO / STRINGER
(COMBO) This combination of pictures created on August 22, 2017 shows (from L)Mohamed Houli Chemlal, Driss Oukabir, Salah El Karib, and Mohamed Aallaa, suspected of involvement in the terror cell that carried out twin attacks in Barcelona and Cambrils, escorded by Spanish Civil Guards from a detention center in Tres Cantos, near Madrid, on August 22, 2017 before being tranferred to the National Court.Under heavy security, police vans entered the National Court, which deals with terrorism cases, where a judge will question them and decide what -- if any -- charges to press against them over the vehicle attacks that left 15 dead and 120 injured. / AFP PHOTO / STRINGER Foto: STRINGER/AFP
Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles