Galerii: Kaljulaid tänas Steinmeierit Saksamaa panuse eest julgeolekusse (1)

Martin Kutti
, välisuudiste toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kohtusid Kadriorus Eesti president Kersti Kaljulaid ja Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier. 

Omavahelise kohtumise järgselt antud pressikonverentsil rõhutasid mõlemad presidendid Eesti ja Saksamaa ühiseid huvisid Euroopas.

President Kaljulaid avaldas Saksamaale ja president Steinmeierile tänu Balti riikide julgeolekusse panustamise eest. President lausus, et Saksamaa on Euroopa riikide hulgas suurim panustaja Balti riikide julgeolekusse ja tõi välja selle, et Saksamaa on Leedus paikneva NATO lahingugrupi juhtriik.

Kaljulaid lausus, et kuigi tegu oli tema ja Steinmeieri esimese kohtumisena presidentidena, on ta kindel, et tulevikus saab koostöö olema lihtne, tuues põhjusena välja selle, et mõlemad riigipead mõistavad maailma ühtemoodi.

Steinmeieri sõnul on tal soe ja lähedane suhe Eesti ja terve Läänemere regiooniga.

Saksamaa president avaldas Eestile tänu eduka Euroopa Liidu Nõukogu eesistumise eest. Samuti on tema sõnul imetlusväärne ja üllatav, et Eesti suutis planeeritust pool aastat varem eesistujariigi rolli üle võtta ning sellega seoses Euroopa poliitikasse oma märgi jätta.

Steinmeier puudutas sõnavõtus põgusalt ka kaitsepoliitikat ja lausus: «Mul on hea meel, et Saksamaa panust hinnatakse.»

Oma sõnavõtu lõpetas Steinmeier mõttega, et tema visiit toimub märgilisel ajal kuna homme tähistatakse Molotov-Ribbentropi pakti aastapäeva. Paktist rääkides märkis ta positiivsemal toonil ära selle, kuidas Eesti, Läti ja Leedu inimesed 1989. aastal ühinesid ning Balti keti abil iseseisvuspüüdlustele kaasa aitasid.

Kadriorust liikus Saksamaa president edasi Stenbocki majja, et kohtuda peaminister Jüri Ratasega. Täna õhtul toimub Maarjamäe lossis Kaljulaidi ja Georgi-Rene Maksimovski õhtusöök Steinmeieri ja tema abikaasa Elke Büdenbenderi auks.

Homme peab Saksamaa president kõne teemal: «Saksamaa ja Eesti – muutlik minevik, ühine tulevik». Samuti kohtub presidendipaar homme Eesti noorte arvamusliidritega, kellega arutatakse Euroopa tuleviku ja noorte ootuste osas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles