Gazprom kaalub gaasitoru rajamist Rumeeniasse

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Gazpromi esialgsed plaanid Musta mere piirkonnas.
Gazpromi esialgsed plaanid Musta mere piirkonnas. Foto: gazprom.ru

Venemaa riiklik energiagigant Gazprom võib South Streami gaasitoru rajada Bulgaaria asemel hoopis Rumeeniasse.


Vene ajaleht Kommersant viitas anonüümsetele allikatele, kelle sõnul võib Gazprom Venemaa gaasi hakata Lõuna-Euroopasse transportima Rumeenia kaudu, vahendas AFP.

Lehe andmetel kohtusid reedel Gazpromi tegevjuht Aleksei Miller, Rumeenia suursaadik Venemaal ning Rumeenia naftakompaniide Transgazi ja Romgazi esindajad.

Kommersandi teatel soovib Bulgaaria riigis kulgevat naftatoru enda omandusse, kuid Gazprom nõuab, et see kuuluks neile.

Samas on Bulgaaria parlament ja valitsus ratifitseerinud lepingu, millega anti South Streamile roheline tuli.

South Stream valmib koostöös Itaalia suurfirmaga ENI, kelle esindajad on varem samuti kaalunud võimalust, et Venemaa maagaasi tarned võiksid kulgeda läbi Rumeenia.

Siiski pole kõik riigid naftatoru rajamisega ühel meelel, sest mitme Euroopa riigi esindajad on avaldanud arvamust, et koostöö Gazpormiga suurendaks Euroopa Liidu sõltuvust Venemaa gaasist.

Kava kohaselt läheb South Stream maksma hinnanguliselt 10 miljardit eurot (156 miljardit Eesti krooni) ja peaks Lõuna-Euroopa riikidesse tarnima 31 miljardit kuupmeetrit gaasi aastas.

Kuigi gaasitoru pidi algselt valmima 2013. või 2014. aastal, on Venemaa meedias ilmunud ka teateid, mille kohaselt lükkub toru valmimine 2015. aastasse.

South Streami suurprojekt konkureerib ELi plaanitava Nabucco-nimelise gaasijuhtmega Türgi ja Austria vahel, mille kaudu oleks Euroopasse võimalik tarnida gaasi Aserbaidžaanist ning võimalik, et ka Iraanist ja Kesk-Aasiast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles