Ühendriikides hukkamist ootav mees võib ellu jääda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marcellus Williams.
Marcellus Williams. Foto: HANDOUT/AFP/Scanpix

USA lükkas edasi surmamõistetud vangi hukkamise, sest ilmnenud on tõendeid, mis võivad mehe elu päästa, kirjutab Independent.

Missouri osariigi kuberner Eric Geitens lükkas edasi surmamõistetud Marcellus Williamsi hukkamise, sest tehtud DNA test näitab, et Williams ei pruukinud 1998. aastal Lisha Gayle'i tapmise eest vastutav olla.

Williamsi hukkamine mürgisüsti teel oli plaanitud eilseks õhtuks. Esimest korda lükkas Missouri ülemkohus tema hukkamise edasi juba 2015. aastal, et läbi viia täpsemad DNA testid. Seekord plaanis osariik algselt hukkamise uutest tõenditest hoolimata läbi viia.

Nüüd on Williamsi esindajad tema juhtumi viinud USA ülemkohtu ette, et korraldada värskete tõendite valguses uus kohtuprotsess või leevendada tema eluaegset vanglakaristust.

Endine St. Louisi kohaliku ajalehe reporter Gayle langes 1998. aastal oma kodus röövmõrva ohvriks. Teda pussitati selle käigus vähemalt 40 korda. 

2016. aasta detsembris läbiviidud DNA testid, mis ei olnud 1998. aastal veel kättesaadavad, näitasid, et mõrvarelval oli hoopis kellegi kolmanda isiku veri. Advokaat Kent Gipsoni sõnul näitasid ka varasemad DNA testid, et Gayle'i särgilt leitud juuksekarvad ei kuulunud sugugi Williamsile. Samuti ei klappinud sündmuspaigalt leitud jalajäljed mehe omadega.

Advokaadi sõnul põhines süüdimõistev otsus kahe inimese valetunnistustel, kes mõlemad said tunnistuste eest ohvri perekonnalt 10 000 dollari suuruse tasu. Väidetavalt olid tunnistuse andnud inimesed kuritegeliku taustaga Henry Cole ja Laura Asaro.

Asaro näol oli tegu Williamsi endise tüdruksõbraga, kelle sõnul olid pärast Gayle'i surma Williamsi kehal olnud näha küünejälgi. Samuti oli tunnistaja sõnade kohaselt Gayle'i juhiluba olnud Williamsi käes. Tegelikult leidis politsei selle hiljem Gayle'i kodust.

Cole oli Williamsi kongikaaslane ajal, mil Williams kahtlusalusena vahi alla võeti. Väidetavalt tunnistas Williams Cole'ile mõrva üles.

Lisaks mõrvale kannab Williams karistusi ka varguse, sissemurdmise ja relvadega seotud kuritegude eest.

St Louisi maakonna prokurör Bob McCulloch on Williamsi süüs siiski veendunud ja väidab, et mehe esindajate poolt kohtule esitatud DNA testide tulemused ei ole piisavad.

Missouri on juba aastaid olnud üks kõige kõrgema hukkamiste arvuga osariike. Viimastel aastatel on tempo hakanud aeglustuma ja näiteks selle aasta ainus hukkamine Missouris leidis aset jaanuaris, mil Mark Christeson hukati naise ja kahe lapse tapmise eest.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles