Barcelona terroristid tahtsid rünnata maailmakuulsat kirikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sagrada Família kirik Barcelonas.
Sagrada Família kirik Barcelonas. Foto: Xu Jinquan/Xinhua/Scanpix

Barcelonas möödunud nädalal veresauna korraldanud ja 15 inimest tapnud terroriraku liikmed avaldasid, et grupeering planeeris palju suuremat rünnakut: näiteks oli kavas panna pomm kuulsasse Sagrada Família kirikusse. 

Plaanist rääkis kohtuametnikele 21-aastane kinnipeetav Mohamed Houli Chemlal. Tema jutt kinnitas uurijate teooriat, mille järgi kavatsesid terroristid korraldada palju suurema rünnaku, enne kui mitu neist lõhkekehasid valmistada üritades end Alcanaris asuvas majas kogemata õhku lasi.

Chemlal ütles, et ühe võimaliku sihtmärgina nähti ka linna ühte peamist vaatamisväärsust, arhitekt Antoni Gaudí planeeritud ja endiselt pooleliolevat Sagrada Família kirikut.

Mohamed Houli Chemlal. Foto: AFP/Scanpix
Mohamed Houli Chemlal. Foto: AFP/Scanpix Foto: STRINGER/AFP

Chemlal ilmus kohtusse haiglapidžaamas, parem käsi sidemetes ja nägu vigastatud. Ta on esimene neljast kahtlusalusest, keda kohtunik Fernando Andreau küsitleb.

Hispaania kodanikust Chemlal on pärit Melillast, riigi ühest kahes Põhja-Aafrikas asuvast enklaavist. 

Lisaks temale astuvad kohtu ette ka 27-aastane Mohammed Aallaa, Marokos sündinud 30ndates eluaastates ärimees Sahal el Karib ja 27-aastane Driss Oukabir. Viimane väitis varem politseile, et tema noorem vend Moussa varastas ta dokumendid, millega rentida rünnakus kasutatud kaubikut. Hiljem tunnistas Driss Oukabir, et võttis auto siiski ise, kuid uskus, et seda läheb vaja kolimistöödeks.

Moussa Oukabir. Foto: AP/Scanpix
Moussa Oukabir. Foto: AP/Scanpix Foto: /AP

Tema noorema venna, 17-aastase Moussa lasi politsei maha Cambrilsi linnas toimunud rünnaku käigus, kus rahva sekka sõitnud auto rataste all hukkus üks naine.

Cambrilsi rünnakus kasutatud auto. Foto: Emilio Morenatti/AP/Scanpix
Cambrilsi rünnakus kasutatud auto. Foto: Emilio Morenatti/AP/Scanpix Foto: EMILIO MORENATTI/AP

Kuulide all said surma ka neli ülejäänud autos viibinud ja võltsitud enesetapuvöösid kandnud terroristid.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles