Nädal leina, mis raputas monarhiat

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Printsid William (vasakul) ja Harry oma ema matustel.
Printsid William (vasakul) ja Harry oma ema matustel. Foto: Adam Butler/Scanpix

Kakskümmend aastat tagasi, 31. augustil 1997, sai Pariisis toimunud autoavariis surma printsess Diana. Terve järgmise nädala riiki vallanud leinalaine – mis kestis kuni matusteni – vapustas Suurbritannia kuningakoda.   

Jõuk kõmufotograafe jälitab terve suve jooksul eelmisel aastal troonipärijast prints Charlesist lahutatud 36-aastast Dianat ja tema miljonärist uut armsamat, egiptlast Dodi Al-Fayedi. Nad veedavad puhkuse Vahemere ääres.

Paar jõuab 30. augusti pärastlõunal Pariisi ning nad õhtustavad uhke Vendôme`i väljaku ääres asuvas hotellis Ritz. Veidi pärast keskööd üritavad nad oma Mercedezega diskreetselt lahkuda.

Dianat ja Dodit jälitavad mootorratastel fotograafid. Võimas auto sõidab otsa Alma silla lähedal tunnelis asuvale sambale. Sündmuspaik asub Seine`i paremal kaldal, täpselt Eiffeli torni vastas.

Päästetöötajad tõmbavad väändunud metallihunnikuks moondunud Mercedesest välja printsess Diana. Al-Fayed ja nende autojuht – kelle veres oli proovide järgi suurel hulgal alkoholi – surid silmapilk. Nende ihukaitsja sai tõsiselt viga.

Seitse fotograafi arreteeritakse. Järgmisel päeval pakutakse ajakirjadele pilte õnnetusest, hinnaga miljon dollarit tükk.

Diana viiakse Pitié-Salpêtrière`i ülikoolihaiglasse, kus ta kaks tundi pärast meeleheitlikku operatsiooni sureb kell neli hommikul kohaliku aja järgi tõsistesse rindkerevigastustesse.

Prantsusmaa saadik Suurbritannias helistab kuninganna Elizabet II abilistele Šotimaal Balmoralis. Kuninganna, tema abikaasa Edinburghi hertsog, prints Charles ja tema ning Diana lapsed – 15-aastane William ja 12-aastame Harry, veedavad seal suvepuhkust.

Suurbritannia ärkab leinates. Sajad pisarates londonlased hakkavad halli taeva all asetama lilli Buckinghami palee ja printsessi residentsi Kensingtoni palee ette.

Tööparteisse kuuluv pisarates noor peaminister Tony Blair avaldab austust naisele, keda ta nimetab rahvaprintsessiks. Maailm reageerib kohkunult. Ühendriikide president Bill Clinton ütleb, et ta on sügavalt kurb.

Indias palvetab ema Teresa Diana eest, kõigest mõned päevad enne tema enda surma. Šokiseisundis ameerika superstaar Michael Jackson jätab ära oma kontserdi Belgias.

Esimesena langeb süüdistuste alla ajakirjandus. Diana vend Charles Spencer ütleb, et ajalehtede kätel on veri.

Piinlikkust tundev briti tabloidpress tõstab Diana ikoonistaatusesse. «Sündinud leedina. Sai meie printsessiks. Surnud pühakuna,» kirjutab Daily Mirror.

Rahvahulkade ind kasvab. Püha Jamesi palees, kuhu viiakse Diana surnukeha, võtab kaastundeavalduste raamatuni jõudmine aega 11 tundi.

«Lillekimpudest avanev vaatepilt on hämmastav. See on kui tõeline meri, pea sada meetrit pikk,» kirjutab AFP.

Matuste korraldamine osutub keeruliseks. Lahutusest saati ei kandnud Diana enam tiitlit Tema Kuninglik Kõrgeaulisus, samuti puudus tal õigus riiklikele matustele – ehkki endiselt kuulus talle printsessinimetus.

Ent britid nõuavad oma südameteprintsessile väärilist ärasaatmist.

Endiselt Balmoralis viibiva kuningliku perekonna vastu hakkab kuhjuma viha.

Ajalehed on raevus asjaolust, et riigilipp Buckhinghami palee kohal ei lehvi pooles mastis. Nad ärgitavad kuningannat oma alamate poole pöörduma.

Tabloid Sun küsib: «Kus on meie kuninganna? Kus on meie lipp?». Väljaanne lisab, et lipust keeldumine on jäme solvang Diana mälestusele.

5. septembril otsustab kuninganna avaldada austust oma endisele miniale, kes talle ei meeldinud. Elizabeth tegi seda oma valitsusaja jooksul alles teist korda korraldatud telepöördumises. Seejärel kummardab ta avalikult Diana kirstu ees.

«Kui siniverelised sellest õppetükist ei õpi, siis ei mata nad laupäeval mitte üksnes Dianat – vaid ka oma tulevikku,» hoiatab päevaleht The Guardian. Ligi veerand britti kutsub küsitluse järgi üles monarhia kaotamisele.

Järgmisel päeval jälgivad miljonid inimesed, kuidas matuserongkäik liigub sügavas vaikuses, mida rebestavad ainult nuuksed ja helisevad kellad.

Kaks norus peaga printsi kõnnivad kirstu järel. Neile järgneb prints Charles, Edinburghi hertsog ning Diana vend Earl Spencer.  Neid jälgivad 2,5 miljardit televaatajat üle kogu maailma.

Westminster Abbeys peetud tseremoonial osaleb 2000 külalist. Nende seas on Ameerika Ühendriikide esimene leedi Hillary Clinton, Tony Blair, ooperilaulja Luciano Pavarotti, endine konservatiivist peaminister Margaret Thatcher ning ameerika filmitäht Tom Cruise.

Elton John teeb töötluse oma laulust «Küünal tuules», kirjutades sõnad Diana auks ümber.

Pärastlõunal maetakse Diana vaikselt tema vanematekodus Althorpis asuvale väikesele saarele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles