Wikileaksi väidetav lekitaja viiakse teise vanglasse

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bradley Manning
Bradley Manning Foto: SCANPIX

Wikileaksile USA saladokumentide lekitamises süüdistatav Bradley Manning viiakse Quantico armeebaasist üle Kansases asuvasse sõjaväevanglasse.

Eilsel pressikonverentsil kinnitas Pentagoni esindaja Jeh Johnson, et Manning toimetatakse Virginia osariigi merejalaväe baasist Fort Leavenworthi eeluurimisvanglasse lähiajal, vahendas BBC.

Võimud on eitanud Manningu kaitsja ja lähedaste süüdistusi, nagu väärkohtleksid ametivõimud Wikileaksile saladokumentide edastamises kahtlustatavat Manningut. Väidetavalt hoitakse Manningut 23 tundi ööpäevas üksikvangistuses, tema tervis on oluliselt halvenenud ning tal kästakse regulaarselt lahti riietuda.

Ka ei lubanud Pentagon ÜRO inimõiguste eriraportööril Juan Mendezel Manninguga nelja silma all kohtuda, viidates sellele, et sõjaväevanglas vahi all olevate isikutega saavad privaatselt kohtuda vaid nende kaitsjad.

Saksa parlamendi inimõiguskomisjon esitas möödunud nädalal USA presidendile Barack Obamale palve, milles viitas ebainimlikele tingimustele, mida Manningul taluda tuleb.

Manning peeti kinni mullu juunis Iraagis. Talle on esitatud süüdistus salastatud materjali lekitamises, kuid ka kümnetes teistes süütegudes, sealhulgas vaenlase abistamises, riiklikus andmete varguses, riigikaitselise salastatud info edastamises ja teistes süütegudes, millega võib kaasneda ka surmanuhtlus. Süüdistaja on siiski juba lubanud, et maksimaalset karistusmäära nad ei taotle.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles