Ameeriklased ehitavad uut võimast sõjaväeradarit (2)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: LARRY DOWNING/REUTERS/Scanpix

Ameerika Ühendriigid teatasid eile kokkuleppest rajada Vaikse ookeani saareriigi Palau territooriumile sõjaväeradar, mis tõstab jälgimisvõimet ookeani lääneosas.

USA kaitseministeerium ja Palau valitsus teatasid ühisavalduses, et töötavad radaritornidele asukoha leidmise kallal 22 000 elanikuga saareriigis.

«Radarisüsteemid tõstavad Palau võimet jõustada mereõigust ning suurendavad USA teadlikust õhuruumis toimuvast lennuohutuse ja -turvalisuse tarbeks,» teatasid Pentagon ja Palau valitsus avalduses, mis kannab 21. augusti kuupäeva.

Kuigi Palau on iseseisev riik, puudub tal sõjavägi ja Washingtoniga sõlmitud leppe alusel kannab saarestiku kaitse eest hoolt USA. Lepe annab Ühendriikide sõjaväele ligipääsu saartele, ehkki praegu seal Ameerika sõdureid ei ole. Palau asub USA Vaikse ookeani territooriumist Guamist umbes 1300 kilomeetrit edelas.

Avalduses seisis, et Ühendriigid tegid ettepaneku radarite rajamiseks 18. juulil ehk enne hiljutist kriisi Põhja-Koreaga. Põhja-Korea ähvardas varem sel kuul tulistada üle Jaapani territooriumi rakette Guami lähistele.

«Radaritornidele eraldatud objektid, mille asukoht ei ole veel lõplikult kindlaks määratud, on valitud eesmärgiga minimeerida keskkonnamõju,» lisatakse dokumendis.

Süsteem aitaks Palaul jälgida 2015. aastal loodud 500 000 ruutkilomeetri laiust merekaitseala. Palaul on raskusi umbes Hispaania suuruse ala kaitsmisega ebaseadusliku kalapüügi eest.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles