Türgis algas kohtuprotsess väidetavate riigikukutajate üle

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Meeleavaldused kohtuhoone ees.
Meeleavaldused kohtuhoone ees. Foto: Reuters / Scanpix

Türgis algas kohtuprotsess 86 isiku üle, keda süüdistatakse islamistliku valitsuse kukutamise vandenõus.

Istanbuli eeslinnas asuvas Silivri vanglas on kohtu all endised erukindralid, poliitikud, advokaadid, ajakirjanikud ja akadeemikud, keda süüdistatakse kuulumises ultranatsionalistlikku varirühmitusse Ergenekon, mis väidetavalt kavandas juhtivate poliitikute ja julgeolekujõudude atentaate, ebaseaduslikke protestiaktsioone ning pommirünnakuid, vahendas Reuters.

Kohtuprotsessi algust saatsid ulatuslikud meeleavaldused, sest sajad inimesed kogunesid kohtuhoone ette ja skandeerisid valitsusvastaseid hüüdlauseid. Protestijad kandsid ka kahe erukindrali Sener Eruyguri ja Hursit Toloni pilte, keda samuti süüdistatakse relvastatud terrorirühmituse loomises ja katses kukutada jõuga riigi valitsust.

Kõik kohtualused on süüdistused tagasi lükanud ja süüdistavad protsessi politiseerituses.

Üks riigipöörde korraldamise vandenõus süüdistatav professor Kemal Alamdaroglu nimetas kohtuprotsessi «komöödiaks».

«Rektorina käitusin ma vastavalt konstitutsioonile ja seadustele. Kui mind süüdistatakse, siis selle pärast,» täpsustas Alamdaroglu, kelle hinnangul on säärane kohtuprotsess ajalooline pretsedent.

Täna alanud kohtuprotsess viis langusesse ka Türgi börsi ja kukutas Türgi liiri kurssi. Samuti on kohtuprotsess tekitanud pingeid sekulaarset riigikorraldust kaitsva sõjaväe ja poliitilise eliidi ning ilmaliku põhiseadusega vastuollu sattunud valituse vahel, vahendas BBC News.

Juulis õnnestus võimuloleval AK-parteil võita protsess riigi konstitutsioonikohtus, kus taotleti põhiseadusega vastuollu läinud erakonna sulgemist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles