Video ja galerii: Ukraina tähistab iseseisvuspäeva

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna, 24. augustil möödub 26 aastat Ukraina iseseisvumisest.

Selle auks toimus Kiievi Iseseisvusväljakul relvajõudude paraad, kus lisaks Ukraina vägedele marsisid ka Eesti, Läti, Leedu, Poola, Gruusia, Rumeenia, Moldova, Suurbritannia, USA ja Kanada sõdurid.

Paraadil osalesid nii Ukraina president Petro Porošenko, peaminister Volodõmõr Groisman ja kaitseminister Stepan Poltorak, samuti ka eile iseseisvuspäevale ajastatud Ukraina visiidil viibiv USA kaitseminister James Mattis ja veel mitme riigi kaitseministrid.

Ukraina president Petro Porošenko ja USA kaitseminister James Mattis täna Kiievis. FOTO: Mykola Lazarenko/AP/Scanpix
Ukraina president Petro Porošenko ja USA kaitseminister James Mattis täna Kiievis. FOTO: Mykola Lazarenko/AP/Scanpix Foto: Mykola Lazarenko/AP

Kiiev loodab saada USA-lt tanki- ja lennukitõrjerelvi, et võitlemaks Ida-Ukraina separatistidega.

Ehkki USA sõjavägi on avaldanud toetust kaitserelvastuse tarnimisele Ukrainale, ei ole president Donald Trump seda veel heaks kiitnud.

Ühendriikide senati relvateenistuste komitee esimees John McCain säutsus eile Twitteris, et kaitseminister Mattise visiit Kiievisse on USA jaoks võimalus korrigeerida Ukraina-poliitikat ja anda surmavat kaitseotstarbelist abi.

Selle asemel oodatakse Mattise tänastelt kohtumistelt Ukraina kaitseministri Stepan Poltoraki ja presidendi Petro Porošenkoga lubadusi mittesurmava abi jätkamise kohta ning kinnitust Washingtoni seisukohale Ukrainale kuuluva Krimmi poolsaare Venemaa-poolse annekteerimise mittetunnustamisest.

«Oleme Vene agressiooni esimesest päevast saadik kutsunud kõiki maailma riike aitama meid surmava relvastuse kujul. Ainult Leedu on meile seni sellist toetust andnud,» ütles Poltorak eile Kiievis ajakirjanikele.

«Me ootame jätkuvalt ja oleme valmis surmavat relvastust vastu võtma. See pole meie otsus, vaid kuulub partnerriikidele. Me loodame väga sellisele toetusele,» sõnas kaitseminister.

Ukraina konflikt kujutab ennast Venemaa kritiseerimisest hoiduda eelistavale Trumpile väljakutset. Juuli alguses Varssavit külastades kritiseeris USA president küll Venemaad destabiliseerivat tegevust Ukrainas, kuid ei ole seni allkirjastanud kaitseministeeriumi soovitusi suurendada kaitserelvastuse näol sõjalist toetust Ukrainale.

Porošenko kõneles esmaspäeval optimistlikult eelseisvatest läbirääkimistest Mattisega. «Olen kindel, et neil läbirääkimistel on oluline väärtus meie riigi kaitsevõime tugevdamise seisukohalt. Sõber, kes on sinuga häda korral, on tõepoolest sõber.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles