Rootsi uurija: terroristidel on Marokos raske

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maroko jalgpallifännid.
Maroko jalgpallifännid. Foto: Abdeljalil Bounhar/AP/Scanpix

Paljudes Euroopa riikides toimunud terroritegude sooritajad on osutunud marokolastesk ja Rootsi terrorismiuurija Magnus Ranstorpi sõnul räägib see paradoksaalsel moel sellest, et terroristidel on olnud Marokos vähe edu.

Raske olukord kodumaal on sundinud Maroko džihadiste pöörama oma pilke Euroopale, märkis Ranstorp.

«Mida suuremas kitsikuses need rühmitused Marokos on, seda enam nad üritavad aktiviseeruda maapaos, näiteks Hispaanias,» lausus ta.

Euroopasse siirdunud võtmetegelased toimivad Ranstorpi sõnul magnetina: nad püüavad leida oma uues asukohamaas kaasmaalasi.

Rootsi teadlane rõhutas, et tähtsad sadamad Maroko islamistidele on Hispaania territooriumid Ceuta ja Melilla, mis asuvad Aafrikas Maroko rannikul.

«Seal on iseenesest kõik vajalikud vahendid uute terroristide värbamiseks. Sotsiaalmajanduslikult halval järjel ja tõrjutud (marokolased) on sobiv sihtmärk,» lausus rootslane.

Kuigi Euroopas toimunud terrorirünnakute põhjal võiks järeldada teisiti, tundub Maroko võime saatvat terrorismivastases võitluses edu, märkis Ranstorp.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles