Soome politsei: Turu ründaja radikaliseerus sel kuul (5)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Turu pussitaja video vahendusel kohtule tunnistust andmas.
Turu pussitaja video vahendusel kohtule tunnistust andmas. Foto: Xinhua/Xinhua/Sipa USA/Scanpix

Soome keskkriminaalpolitsei avaldas, et nende arvates radikaliseerus Turu pussitamise toimepanija Abderrahman Mechkah sel kuul, vahendab Yle. Vihje tehti politseli Mechkahi nime kandva mehe kohta selle aasta jaanuaris, kuid jälgimise alla teda ei võetud. 

Politsei andmetel radikaliseerud Abderrahman Mechkah nime kasutav marokolane sel kuul, ehk augustis, kuid Pansio vastuvõtukeskus edastas Lõuna-Soome politseile tema kohta vihje juba jaanuaris.

Keskuse töötajate kinnitusel said nad esimese kaebuse tema kohta teistelt asüülitaotlejatelt tänavu jaanuaris. Keskuse asejuht Heimo Nurmi ütles YLE-le, et vihje edastati politseile. Politsei teatel ei võetud midagi ette, sest infot võimaliku rünnaku kohta ei olnud.

Näiteks rääkinud ta soomlastest kui uskmatutest ja küsinud nõu ISISega liitumise kohta. Ühe allika sõnul väitis ta, et oli Marokos kunagi kellegi tapnud, ja ähvardas sama korrata ka Soomes.

Sel kuul muutus radikaalselt nii Mechkahi käitumine kui riietumisstiil.

Politsei püüab siiani välja selgitada, kas ründaja nimi ja vanus on tõesed. Väidetavalt 18-aastane Maroko kodanik Mechkah saabus varjupaigataotlejana Soome 2016. aasta algul. Öeldud nimi on YLE andmetel valenimi ja mees on hoopis 20ndates aastates.

Ründaja toimetati eile Turu ülikooli haiglast Häämenlinna vangla laatsaretti. Haiglas viibis ta reedest saadik, mil politsei teda kinnipidamisel reide haavas. 

Kommentaarid (5)
Copy
Tagasi üles