Briti välisminister kohtus Liibüa visiidil ka kindral Haftariga

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suurbritannia välisminister Boris Johnson kohtumisel kindral Khalifa Haftariga.
Suurbritannia välisminister Boris Johnson kohtumisel kindral Khalifa Haftariga. Foto: BBC

Suurbritannia välisminister Boris Johnson kohtus neljapäeval Liibüas Benghazi linna külastades kindral Khalifa Haftariga, teatasid võimuesindajad.

"Kõnelusel keskenduti poliitilise olukorra arengutele Liibüas," ütles Haftari eestkõneleja Khalifa al-Abidi täpsustamata muid üksikasju.

"Me üritame rääkida Liibüas kõigi osapooltega, et toetada ÜRO püüdlusi leida kriisile poliitiline lahendus, mis kaasaks kõiki liibüalasi," kirjutati Johnsoni ametkonna teadaandes.

Johnsoni hinnangul on Haftaril, kelle väed kontrollivad Liibüas üsna suuri alasid, "poliitilises protsessis oma roll mängida".

"Lõpuks otsustab Liibüa rahvas ise, milline vastuvõetav kompromiss välja näeb," ütles Johnson.

"Ma olen kutsunud kõiki osapooli üles lahendama erimeelsused dialoogi abil, vältima konflikti ja austama rahvusvahelisi inimõigusseadusi," lisas välisminister.

Liibüa ühtsusvalitsuse juht Fayez al-Sarraj kutsus kolmapäeval riiki külastavat Johnsonit aitama tühistada Liibüa suhtes kehtivat ÜRO relvaembargot.

Sarraj taotles "Briti valitsuse toetust embargo tühistamise kiirendamisele", teatas rahvusliku leppimise valitsus (GNA) avalduses pärast peaministri ja Briti välisministri läbirääkimisi Tripolis.

Sarraj sõnul aitaks embargo tühistamine "relvastada ja varustada ( Liibüa) ranna- ja piirivalvet, et nad saaksid täita oma ülesandeid smugeldajate ja eriti inimkaubitsejate vastu", nähtus avaldusest.

Kohtumisel arutati ka võitlust ebaseadusliku rände vastu ning Liibüa ja Suurbritannia koostööd julgeoleku, tervise, energeetika ja hariduse vallas, seisis avalduses.

Selles lisati, et Johnson rõhutas Londoni toetust jõupingutustele saavutada kokkulepe Liibüa kahe rivaalitseva valitsuse vahel.

Sarraj ÜRO teotusega valitsus on olnud raskustes oma võimu kehtestamisega Liibüas. Riigi idaosas Tobrukis asuvat konkureerivat valitsust toetab mõjuvõimas kindral Khalifa Haftar.

Sarraj ja Haftar leppisid juulis Pariisis kokku relvarahuni jõudmises ja üldvalimiste korraldamiseks järgmisel kevadel.

Viimati külastas Johnson Liibüat mais, pidades kõnelusi nii Tripolis, kus asub GNA, kui ka rivaalitseva valitsusega Tobrukis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles