Põhja-Korea spioonid üritasid Ukraina raketijooniseid varastada (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põhja-Korea pikamaaraketi start.
Põhja-Korea pikamaaraketi start. Foto: KYODO/REUTERS/Scanpix

Ukraina julgeolekuteenistused avaldasid CNNile, et kaks Põhja-Korea spiooni üritasid 2011. aastal varastada raketimakettidel kujutatud informatsiooni.

Seni salajas hoitud informatsiooni avalikustamise eesmärk on kummutada väited, et Põhja-Korea raketikatsetuste hüppeline areng on seotud Ukrainast rakettide ehituseks vajaliku teabe varastamisega.

Hiljuti väitis Rahvusvaheline Strateegiliste Uuringute Instituut, et viimastes Põhja-Korea raketikatsetustes kasutatud tehnoloogia võis pärineda Ukrainas asuvast Južnoe arenduskeskusest.

Ukraina on igasuguseid seoseid Põhja-Korea raketiprogrammiga eitanud, öeldes, et Pyongyangi võis arenenud raketitehnoloogiaga varustada hoopis Venemaa. Kreml on taolisi väiteid samuti eitanud.

2011. aasta juhtumi kallal töötanud anonüümsust palunud Ukraina julgeolekuametnik eitas võimalust, et Põhja-Korea on enda valdusesse saanud Ukraina raketitehnoloogiat, kuna on veendunud, et kõiki spionaažikatseid on märgatud.

Mõlemad raketijooniseid varastada üritanud põhjakorealased kannavad praegu Ukrainas Žõtomõri linnas kaheksa aasta pikkust vanglakaristust.

Vanem vangistatu on Pyongyangist pärit viiekümnendates eluaastates mees, kes räägib kerge aktsendiga vene keelt. Tema noorem kaaslane on tehniline ekspert.

Allika teatel võeti 2011. aastal vahele veel kaks põhjakorealast, kes reisisid Ukrainasse riigi Moskva saatkonna kaudu. Mehed vahistati seoses katsega varastada rakettide sütikuid ja toimetati riigist välja. Riigist saadeti välja ka kolmas põhjakorealane, kelle ülesandeks oli seadeldised riigist välja transportida.

Julgeolekuallika väitel saadeti ka 2015. aastal riigist välja viis põhjakorealast, kes tegid Pyongyangi heaks luuretööd.

Ukrainas viibib vahi all ainult kaks põhjakorealasest spiooni, kuigi ametnike sõnul on Põhja-Korea üritanud korduvalt nende raketisaladustele ligi pääseda. Selle tulemusena keelati 2016. aastal kõikidel põhjakorealastel riigis viibimine.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles