Trumpi nõunik kritiseeris presidendi suutmatust neonatse hukka mõista

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ajalehtede esiküljed, kus on ära toodud president Donald Trumpi poleemikat tekitanud õigustus paremäärmuslaste tegevusele.
Ajalehtede esiküljed, kus on ära toodud president Donald Trumpi poleemikat tekitanud õigustus paremäärmuslaste tegevusele. Foto: Richard B. Levine/imago/Levine-Roberts/Scanpix

USA presidendi Donald Trumpi majandusnõunik kritiseeris Valget Maja suutmatuse eest mõista selgelt hukka Charlottesville`i meeleavaldusel aset leidnud paremäärmuslaste rünnak, mis lõppes ühe inimese surmaga.

Valge Maja majandusnõukogu juhataja Gary Cohn on üks kõige kõrgema kaliibriga ametnikke, kes on Trumpi osas pärast Charlottesville`i juhtumit sõna võtnud.

«See administratsioon suudab ja peab tegema enamat nende rühmituste kestva ja ühehäälse hukkamõistu osas ning tegema kõik, mida suudame, et parandada lõhet meie ühiskonnas,» sõnas Cohn Trumpi otseselt mainimata.

Cohni sõnul oli ta silmitsi suure suvega ametist lahkumiseks pärast seda, kui president paistis võrdsustavat valgete rahvuslaste ja rassismivastaste meeleavaldajate moraalset õigsust.

11. ja 12. augustil aset leidnud marurahvuslaste meeleavalduste käigus suri üks naine pärast seda, kui paremäärmuslane rammis autoga vastumeeleavaldust pidanud rahvahulka. Paljud inimesed said vigastada. Video juhtunust võib sisaldada häirivaid kaadreid.

Trump ei suutnud marurahvuslasi nende tegevuse eest kindlameelselt hukka mõista, öeldes, et mõlemad pooled on juhtunus süüdi ning lisas, et neonatside hulgas on ka väga häid inimesi.

Cohn teatas, et võrdsuse ja vabaduse eest seisvaid kodanikke ei saa võrdsustada valgete ülemvõimu taotlevate gruppide, neonatside ja Ku Klux Klaniga.

Pärast üleskutseid ametist lahkuda otsustas Cohn, et suudab rohkem ära teha administratsiooni juurde tööle jäädes.

«Patriootliku ameeriklasena ei soovi ma ametist lahkuda, kuna tunnen kohustust töötada ja täita kohustust Ameerika rahva ees,» sõnas Cohn. «Ameerika juudina ei luba ma aga «Juudid ei tohi meid asendada!» karjuvatel neonatsidel seda juuti ametist kangutada.»

Ka teine administratsiooni juudipäritolu liige, rahandusminister Steven Mnuchin, sai ähvardusi ametist lahkumiseks, kuid on sellest keeldunud ja astunud Trumpi kaitseks välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles