Lõpetati hiiglaslikus teemandikaevanduses kadunuks jäänute otsingud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Päästetööd Miri kaevanduses.
Päästetööd Miri kaevanduses. Foto: TASS/Scanpix

Venemaa teemanditöötlusettevõtete grupp Alrosa teatas täna, et lõpetavad kaheksa Miri kaevanduses kadunuks jäänud kaevuri otsingud. Nende sõnul ei ole ellujäänute leidmine võimalik.

«Õnnetusest on möödunud kolm nädalat. Meditsiinieksperdid usuvad, et inimene ei suuda sedavõrd kaua ilma vee ja toiduta niisketes tingimustes elus püsida,» ütles Alrosa täna teates. Samuti lisati, et päästetöötajate jaoks on tingimused muutunud ohtlikeks.

Šahti kohale on kogunenud 37 400 kuupmeetrit vett ja üleujutuse oht on muutunud niivõrd suureks, et päästjad ei saa maa all tegutseda.

Otsingud on käinud alates 4. augustist, mil kaevanduses toimus üleujutus ja kaheksa kaevurit kadunuks jäi. Alrosa president Sergei Ivanov nentis samuti, et lootus on kadunud.

Alrosa sõnul on kolm nädalat kestnud otsingute käigus saadetud päästetöötajad 600 meetri sügavusele, et tunneleid puhastada ja kadunud kaevurid leida. Selle ajaga on puhastatud rohkem kui kilomeetri jagu tunneleid.

Paraku ei õnnestunud saada kontakti kadunuks jäänutega ning vesi hakkas päästjate tööd tõsiselt segama.

Päästetööd kaevanduses. Foto: AP/Venemaa Eriolukordade Ministeerium/Scanpix
Päästetööd kaevanduses. Foto: AP/Venemaa Eriolukordade Ministeerium/Scanpix Foto: /AP

Eile teatas Alrosa, et kadunuks jäänute lähedastele makstakse 14,4 miljonit rubla (205 360 eurot) kompensatsiooni. Samuti on avaldatud kadunuks jäänute nimed.

Õnnetuse toimumise ajal töötas kaevanduses 151 inimest, kellest 142 õnnestus kohe pinnale tuua. Üks tööline toodi välja päev hiljem. Selleks ajaks olid mehel tekkinud alajahtumise tunnused.

Alrosa on Venemaa suurim teemanditootja ja Miri kaevandus toodab aastas rohkem kui miljon tonni maaki.

Miri teemandikaevanduse näol on tegu maailma ühe suurima inimese poolt loodud auguga, selle sügavus on 525 meetrit ja läbimõõt 1200 meetrit. Suurem on vaid USA Utah'i osariigis asuv Binghami kaevandus.

Ajaloos on tulnud ette juhtumeid, mil helikopterid on üle kaevanduse lennates sattunud tugevate õhuvoolude küüsi ja alla kukkunud. Nüüdseks on selle kohal kehtestatud lennukeelu ala.

2001. aastani oli tegemist pealmaakaevandusega, nüüdseks on tegu allmaakaevandusega.

Miri kaevandus. Foto: Grigory Iftody/Alrosa Press Office/TASS/Scanpix
Miri kaevandus. Foto: Grigory Iftody/Alrosa Press Office/TASS/Scanpix Foto: Grigory Iftody/Grigory Iftody/TASS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles