ISIS kasutas kümneaastast USA poissi Trumpi ähvardamiseks

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaalvõrgustike logod ISISe lipu taustal.
Sotsiaalvõrgustike logod ISISe lipu taustal. Foto: DADO RUVIC/REUTERS/Scanpix

Terrorirühmitus Islamiriik (ISIS) kasutas 10-aastast ameeriklasest poissi, et saata ähvardus USA president Donald Trumpile ja kutsuda esile uusi terrorirünnakuid üle terve maailma, kirjutab Independent.

Propagandavideos näidatakse poissi, kes kannab seal nime Yusuf. ISISe sõnul filmiti video nende de-facto pealinnas Raqqas. Linn ise on USA vägede poolt ümber piiratud.

«Minu sõnum Trumpile, juutide käpiknukule,» alustas poiss kaamerasse jõllitades. «Allah on lubanud meile võitu ja teile kaotust. Lahingud ei lõppe Mosulis ega Raqqas, need lõpevad teie maadel,» lausus poiss.

«Allahi seaduste kohaselt saavutame me võidu, pange ennast valmis, võitlus on alles alanud,» lisas Yusuf. Videost on mõista, et poiss loeb sõnumit paberilt maha. Ta räägib, kuidas ta kolis koos oma emaga kaks aastat tagasi nn Islamiriigi aladele, elades varasemalt USAs. Tema isa olevat olnud USA sõjaväelane, kes käis missioonil Iraagis.

Ühendriike kutsus ta «uskmatute maaks» ja lausus, et ISIS on kehtestanud Allahi tahtmise. Seitsme minuti pikkune propagandavideo näitab, kuidas Yusuf koraani loeb, mošee varemetes kolab ning oma parima sõbra Abdullah’iga mängib. Väidetavalt on Abdullahi näol tegu jeziidi poisiga, kelle ISIS röövis.

ÜRO andmetel on Raqqa linnas lõksus tuhandeid lapsi. Samal ajal on leiavad seal pidevalt aset USA juhitava koalitsiooni õhulöögid.

ISIS näitab oma propagandavideotes tihti õõvastavaid kaadreid hukkunutest, mille eest peab terrorirühmitus vastutavaks koalitsioonivägesid. Yusufi sõnul leiab selline veresaun aset igal ööl.

Videos oli näidatud, kuidas terroristid lahinguks valmistuvad. Ettevalmistuste hulka kuulus tunnelite kaevamine, pommivestide selga panemine ja relvade haaramine, taustaks pidevad lasud ja pommitamine.

Video lõpus oli kaader sellest, kuidas Yusuf ja Abdullah seina sisse augu teevad, mille järel üks vanem terrorist õpetab Yusufi snaipripüssi kasutama. Lääneriikidest pärit võitlejate lapsi on ISIS varemgi propaganda eesmärkidel ära kasutanud.

ISISe võitlejad Raqqa lähedal. Foto: AP/Scanpix
ISISe võitlejad Raqqa lähedal. Foto: AP/Scanpix Foto: Uncredited/AP

Praegusel hetkel paistab ISIS oma fookust muutvat ja Süürias ning Iraagis kalifaadi kehtestamise asemel soovitakse hoopis inspireerida teistes riikides elavaid äärmuslasi, et need korraldaks rünnakuid üle terve maailma.

Seda kinnitas Independentile ka Henry Jacksoni ühingu teadur Nikita Malik, kelle sõnul üritab ISIS «ähvardada läänemaailma uue generatsiooni ajupestud džihadistidega». Tema hinnangul üritatakse öelda: «Meil on uus generatsioon võitlejaid ja nad tulevad teie juurde.»

Europoli eelmisel kuul avaldatud raportis nenditakse, et naised ja lapsed mängivad terroriplaanide juures järjest suuremat rolli, sest Süüriasse ja Iraaki reisida saavate inimeste arv on oluliselt vähenenud.

ISISe alistamise korral kardetakse, et paljud Iraaki ja Süüriasse võitlema läinud rühmituse liikmed üritavad Euroopasse tagasi tulla. Arvatakse, et ISISe poolt kontrollitavatel aladel elab hetkel ligikaudu 80 Suurbritannia last.

On teada, et lastele sunnitakse peale nn terrorismilaagreid ja džihadistidele mõeldud koolis käimist, kus neile õpetatakse näiteks rühmituse ideoloogiat.  

Õhurünnak Raqqa linnale. ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/Scanpix
Õhurünnak Raqqa linnale. ZOHRA BENSEMRA/REUTERS/Scanpix Foto: ZOHRA BENSEMRA/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles