London kutsub EL-i Brexiti kõnelustel mitte jalgu järel lohistama

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Briti Brexiti-minister David Davis ja EL-i pealäbirääkija Michel Barnier.
Briti Brexiti-minister David Davis ja EL-i pealäbirääkija Michel Barnier. Foto: Reuters / Scanpix

Euroopa Liit ei tohiks Brexiti üle läbirääkimisi pidades "jalgu järel lohistada", ütles Briti valitsusallikas pühapäeval enne "lahutuskõneluste" uue kõnelusvooru algust järgmisel nädalal Brüsselis.

"Mõlemad osapooled peavad olema paindlikud ja valmis kompromissiks, mis puutub valdkondi, kus me oleme erimeelt," sõnas allikas.

"Nagu EL on ise öelnud, kell tiksub, seega ei tohiks kumbki pool jalgu järel lohistada," lisas ta.

Suurbritannia Brexiti-ministeerium kutsus oma avalduses Euroopa Komisjoni samuti suuremale paindlikkusele.

Ministeeriumi sõnul soovib London, et kõnelused Suurbritannia EL-ist lahkumise ning tulevase eripartnerluse vahel oleksid lahutamatult seotud.

Brüssel soovib aga kõigepealt "piisavat edu" kolmes valdkonnas -- EL-i kodanike staatus Suurbritannias, lahkumisarve ning Põhja-Iiri tulevane piir Iiri Vabariigiga.

Üks EL-i ametnik ütles reedel kohtumisel ajakirjanikega, et on "väga sügav lõhe selles, kus me oleme ja kus me peaksime olema".

Ametniku sõnul on ebatõenäoline, et eelseisvas kõnelustevoorus tehakse suuri edusamme.

London ütles, et läbirääkimised Briti Brexiti-ministri David Davise ja EL-i pealäbirääkija Michel Barnier' vahel algavad esmaspäeval ja kestavad neljapäevani.

Kõneluste algus esmaspäeval on aga kahtlane, kuna 28. august on Suurbritannias riigipüha.

Briti valitsusallikas ütles, et järgmisel nädalal peetavad kõnelused on põhiliselt tehnilised ning aluseks põhjalikematele kõnelustele septembris.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles