Simulatsioon: terroristid suudaks viie minutiga tappa 100 Suurbritannia parlamendisaadikut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Relvastatud politseinikud parlamendihoone lähedal.
Relvastatud politseinikud parlamendihoone lähedal. Foto: CLODAGH KILCOYNE/REUTERS/Scanpix

Suurbritannia politsei viis läbi salajase katsetuse, millest selgus, et terroristid suudaksid vähem kui viie minutiga Westminsteri parlamendihoonesse sisse murda ja korraldada rohkem kui 100 parlamendiliikme tapmise, kirjutab Telegraph.

Keset ööd korraldatud rünnaku simulatsiooni käigus kasutasid ekstremistideks kehastunud politseinikud paati, et Thamesi jõelt parlamendihoone territooriumile jõuda. Seejärel otsiti üles parlamendi alamkoja istungisaal. Säärane rünnak oleks reaalsuses nõudnud hulgaliselt inimelusid.

Harjutus viidi läbi ajal, mil rahvasaadikud oma koduringkondades viibisid. Suuremat osa parlamendisaadikutest ei teavitatud ka sellest tehtud järeldustest. Üks asjaga seotud allikas ütles Telegraphile, et avalikkus oleks «šokeeritud» kui nad teaks kõiki Westminsteri nõrkusi.

Väidetavalt võib politsei poolt läbi viidud harjutust näha osana uurimisest, mis käsitleb parlamendihoone turvalisust. Tehtud testi kaudu selgusid mitmed suured vead ja juba praeguseks on turvalisuse parandamiseks ette võetud uusi samme.

Näiteks on antud soovitus tõkete paigaldamiseks Thamesi jõkke, et parlamendihoonele ei oleks võimalik paadiga juurde pääseda. Relvastatud valve on pandud valvama ka jõepoolsete sissepääsude juurde, et kellelgi ei tekiks võimalust ebaseaduslikult hoone juurde pääseda. Perimeetril paiknevat 90 cm kõrgust aeda on nimetatud turvariskiks, sest kardetakse, et terroristid on suutelised sellest üle hüppama. Üle vaadatakse ka rohkem kui 15 000 turvakaarti, mis hoonesse ligipääsu annavad.

Turvalisus tuli Londonis taas tõsiselt päevakorda pärast seda, kui reedel üritas 26-aastane mees Buckinghami palee juures politseinikke rünnata.

Märtsis suutis džihadist Khalid Masood parlamendihoone lähistele jõuda ja seal politseinik Keith Palmeri tappa. Masood jõudis kümmekond meetrit turvaala sisse, aga seejärel tulistati ta surnuks.

Rünnak tõstatas küsimusi parlamendihoone turvalisuse kohta. Pärast Masoodi rünnakut lekkis video sellest, kuidas peaminister Theresa May kiiruga evakueerimiseks autosse suruti ning sellest, kuidas üks mootorratas ilma igasuguse turvakontrollita vahetult pärast rünnakut parlamendihoone aladele sisenes.

Kõnealune katsetus viidi läbi mõni nädal enne Westminsteri terrorirünnakut ja see näitas väga selgelt ära praeguse turvaskeemi nõrkused.

Kümned politseinikud ja vabatahtlikud toodi ööseks Westminsteri parlamendihoone juurde, et päevast turvaolukorda võimalikult täpselt jäljendada.

Katsetus viidi läbi ajal, mil parlamendiliikmed olid oma kodupiirkondades, et minimaliseerida info lekkimine avalikkusele.

Grupp terroristideks kehastunud politseinikke lähenes parlamendile Thamesi jõelt ning terrassi kaudu suudeti rünnata parlamendi alamkoja saali.

Analüüs näitas, et rünnaku alguse ja saali sisenemise vahele jäi vaid viis minutit. Simulatsiooni kohaselt võinuks sellise stsenaariumi korral hukkuda rohkem kui 100 parlamendisaadikut.

Parlamendi kõneisiku sõnul on parlamendiliikmete, personali ja hoonet külastavate tavainimeste turvalisus nende jaoks ülimalt oluline. Kuigi täpset informatsiooni turvalisuse korralduse kohta arusaadavatel põhjustel ei jagatud, väideti kindlalt, et turvameetmete täiustamise poole pürgitakse pidevalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles