KOHALIK VAADE. Ungari ja Hollandi tülil võib olla laiem sõnum

Viktória Serdült, Budapest
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suursaadik Gajus Scheltema Budapestis uisutamas.
Suursaadik Gajus Scheltema Budapestis uisutamas. Foto: Facebook

Ta on 65-aastane, armastab kanda oranži lipsu, uisutada ja rattaga sõita. Peamine on aga see, et tal läks korda kahe päevaga saada Ungari valitsuse vihavaenlaseks. Ei, ta pole maskeerunud George Soros, vaid Hollandi lahkuv suursaadik Ungaris Gajus Scheltema.

Et sellise ärevuse võib põhjustada diplomaat, kes on pärit samuti Euroopa Liitu kuuluvast riigist, millel on alati olnud Ungariga head suhted, on juba niigi kummaline. Vaidluse põhjus on aga veelgi veidram.

Nagu lahkuvatele suursaadikutele tavaks, andis ka Scheltema hüvastijätuintervjuu, vastates väikese vasakpoolse poliitajakirja 168 Óra küsimustele. Päev enne tema lahkumist avaldatud usutluses ütles Scheltema, et Orbáni administratsiooni retoorika sarnaneb sellega, mida kasutavad terroristid Lähis-Idas. Scheltema sõnas, et hiljutise Barcelona rünnaku taga olnud terroristid on jäänud globaliseerumises kaotajateks ning toetuvad seetõttu ekstremismile ja fanaatilisele usule. Ta lisas, et nad tekitavad endale vaenlasi sama põhimõtte järgi, nagu seda teeb Ungari valitsus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles