Hitleri sünnipäev aktiveeris Leedu neonatsid

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Adolf Hitler aastal 1924.
Adolf Hitler aastal 1924. Foto: SCANPIX

Hitleri 122. sünniaastapäev tõi Leedus päevavalgele neonatsismi ilmingud – natsilippe ja antisemiitliku plakati, kirjutab uudistevõrk AFP.


Lõunapoolseima Balti riigi politsei teatel heisati kolm haakristiga Saksa lippu Vilniuse südalinna lähedal asuvale mäele ja veel üks eeslinnas asuvale sillale. Kaunase sünagoogi juurest aga leiti leedu- ja saksakeelne plakat, millele oli kirjutatud «Hitleril oli õigus.» ja «Juudid välja.».

Leedu parlamendi spiiker Irene Degutiene tegi avalduse, milles mõistis sellised rassistlikud ja šovinistlikud rünnakud hukka ning avaldas lootust, et nende sepitsejad tabatakse ja saavad karistatud. «Sellised intsidendid diskrediteerivad igasugust elutervet patriotismi ja rahvuslust,» leidis ta.

Enne Teist maailmasõda elas Vilniuses 220 000 juuti ning Leedu pealinna kutsuti koguni Põhja-Jeruusalemmaks. Saksa okupatsiooni ajal tapsid natsid ja nende leedulastest abilised aga 95 protsenti leedu juutidest.

Tänapäeval elab Leedus umbes 5000 juuti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles