Lukašenka tervitas reisikeelu tühistamist

Jürgen Tamme
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valgevene opositsiooni meeleavaldused Minskis.
Valgevene opositsiooni meeleavaldused Minskis. Foto: Reuters / Scanpix

Valgevene president Aljaksandr Lukašenka tervitas Euroopa Liidu välisministrite otsust tühistada Valgevene tipp-poliitikute kehtestatud sissesõidukeeld.

«Ma hindan kõrgelt neid samme, mida polnud lihtne saavutada, sest Euroopa Liit koosneb 27st riigist. Ma usun, et meil on Euroopa Liiduga head väljavaated koostööks,» ütles Lukašenka täna, vahendas AFP.

«Kõik takistused ja tõkked dialoogiks Euroopa Liiduga on nüüd eemaldatud,» täpsustas president, kes on varem ELi sanktsioone teravalt kritiseerinud.

Sissesõidukeeld määrati kümnetele Lukašenka administratsiooni võtmeisikutele 2006. aasta presidendivalimiste järel, et Euroopa viimaseks diktatuuririigiks kutsutud Valgevene astuks samme demokraatlike reformide suunas.

13. oktoobril otsustasid ELi välisministrid poliitvangide vabastamise ning Euroopa Julgeoleku- ja Koostööorganisatsiooni OSCE vaatlejate lubamise eest hiljutistele üldvalimistele tühistada 41 Valgevene poliitiku ja tippametniku viisakeelu. Nelja isiku puhul, kelle hulgas on ka keskvalimiskomisjoni juht Lidia Jermošina, jäi sissesõidukeeld püsima.

Euroopa riigid pole sidemeid Valgevenega soovinud läbi lõigata, sest kardetakse riigi stagneerumist ja langemist Venemaa mõjusfääri.
EL on seadnud 12 tingimust, mille täitmisel on euroliit lubanud Valgevenele kehtestatud sanktsioone vähendada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles