Rahutustes rahvuskangelasena «hukkunud» kirgiis töötab Jekaterinburgi autopesulas

Evelyn Kaldoja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mullune aprillimeeleavaldus Biškekis.
Mullune aprillimeeleavaldus Biškekis. Foto: SCANPIX

Kõrgõzstani mees, keda peeti mullustes rahutustes hukkunuks, on täie elu ja tervise juures, kuid tema poeg on vahepeal ära kulutanud kogu raha, mille sai hüvitiseks isa hukkumise eest, kirjutab Raadio Vabadus oma veebilehel.


Arvati, et Maralbek Maksõmbekov hukkus mullu Biškekis toimunud meeleavalduste ajal. Nüüd aga on selgunud, et ta on elus ja Venemaal. Vahepeal on aga tema poeg Erlanbek Maksõmbekov saanud kätte 20 000 USA dollari (umbes 15 000 euro) suuruse hüvitise isa surma eest ning enda sõnul selle ka täies ulatuses kulutanud – suurele mälestustseremooniale lahkunuks peetud isa auks.

«Nad ise andsid mulle raha,» jutustas Erlanbek Maksõmbekov. «Me pidasime palvusi Biškekis. Aasta hiljem sain teada, et ta on elus. Kas te arvate, et ma võtsin selle miljoni sihilikult?»

Noorema Maksõmbekovi sõnal elab ta nüüd ka ise Venemaal Jekaterinburgis, kuhu kolis selle kuu alguses. Seal töötab ta autopesulas koos elusaks osutunud isaga. Seda, kas ta hukkumishüvitise tagastada plaanib, Maksõmbekov ei täpsustanud.

Jalal-Abadi provintsist pärineva 48-aastase nelja lapse isa Maralbek Maksõmbekovi nimi kanti mullu 7. aprillil president Kurmanbek Bakijevi kukutamisega päädinud ülestõusu järel koos veel 86 inimesega nimekirja, kus seisid meeleavaldajate ja julgeolekujõudude kokkupõrgetes hukkunud inimeste nimed.

Vanema Maksõmbekovi sõnul kuulis ta ise oma rahvuskangelase staatusest paari nädala eest teistelt Venemaale tulnud kirgiisi võõrtöölistelt. Ta märkis, et ei tea, kuidas tema pojad said ühe hukkunu surnukeha tuvastada kui tema oma. Samas tunnistas ta, et põhjust selleks võis anda asjaolu, et ta polnud pikka aega oma Kõrgõzstanis elavate sugulastega kontaktis olnud.

Vale-Maksõmbekovi surnukehal olid kuulihaavad rinnas ja nüüd on ta maetud koos teiste meeleavalduses surma saanud inimestega Ata-Bejiti memoriaali.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles