Aafrika ajaleht: Eesti diskrimineerib venelasi (11)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jüri Ratas ja Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier.
Jüri Ratas ja Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier. Foto: RAUL MEE/AFP/Scanpix

Zimbabwe suurim ajaleht The Herald pühendas terve arvamusloo sellele, kuidas Eestit külastanud Saksamaa president Frank-Walter Steinmeier ärgitas siin Venemaa-vastast viha – ja kuidas vene vähemust Eestis endiselt diskrimineeritakse.

Väljaanne kirjeldab Steinmeieri kõne Tallinnas 23. augustil, pealkirjaga «Saksamaa ja Eesti – muutuv ajalugu, ühine tulevik», mille sakslane pidas Eesti Teaduste Akadeemias. Kõne oli mõeldud mälestama Molotov-Ribbentropi pakti.

«Steinmeier kasutas aastapäeva selleks, et ähvardada Venemaad ja ärgitada Eesti rahvuslust, mis tugineb otse natside pärimusele,» kirjutab artikli autor Peter Schwarz. Seejärel väidab ta: sakslane kirjeldab Balti riike vääralt kui vabaduse ja õigluse bastione.

«Steinmeier teab väga hästi, et see pole tõsi,» jätkab Schwarz. Ta väidab, et õitsvast demokraatiast ja jõukusest pole siinmail haisugi, selle asemel kasutavad valitsevad klikid inimesi ära ning ühiskonnas levivat rahvuslus ja rassism.

Schwarz toob näitena eraldi välja Eesti venekeelse elanikkonna, mis olevat süstemaatilise diskrimineerimise ohver. Autor ütleb, et vaid ligi poolel rühmast on kodakondsus, samuti toob ta välja keeleksami raskuse.

Seejärel võrdleb Schwarz Saksamaa ja Eesti sissetulekuid – viimased on esimesest ligi kolm korda väiksemad. «Ligi 100 000 eestlast töötab töönappuse pärast välismaal,» lisab autor.

Schwarz ei jäta mainimata ka Teise maailmasõja ajal Natsi-Saksamaa ridades võidelnud eestlasi ega väidetavaid neonatslikke meeleolusid tänapäeval.

Loe Zimbabwe ajakirjaniku artiklit Eestis pikemalt siit. 

Kommentaarid (11)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles