Mida teame hullust geeniusest Peter Madsenist?

Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peter Madsen
Peter Madsen Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS/SCANPIX

Allveelaeval Rootsi ajakirjaniku Kim Walli tapmises ja laiba tükeldamises kahtlustatav Taani teadlane ja leiutaja Peter Madsen oli kohalike seas tuntud püsimatu loomuse ja muutlike tujude poolest. 

46-aastane Madsen kirjutas kahe aasta eest tal allveelaeva UC3 Nautilus ehitada aidanud vabatahtlikele omapärase sõnumi: «Nautilusel lasub needus. See needus olen mina.»

Selsamal allveelaeval juhtus selle kuu alguses midagi. Mis see täpselt oli, pole siiani teada, kuid selle tagajärjel suri Madseniga allveelaeva lugu tegema läinud noor Rootsi ajakirjanik Kim Wall. Tema jäsemeteta ja peata keha leiti Kopenhaageni rannikult.

Torsosse oli tehtud auke, et see pinnale ei tõuseks ja sellele oli lisaks külge kinnitatud metalli.

Kim Wall Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix
Kim Wall Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS/Scanpix Foto: TT NEWS AGENCY/REUTERS

Ta on geniaalne mees, kellele väidetavalt meeldisid seksuaalsed seiklused fetišikogukondades. Samas on ta The Locali andmetel abielus partneriga, keda ta armastas. Sõprade sõnul ei sallinud Madsen, kui keegi talle vastu vaidles.

«Konfliktid on teda kogu elu saatnud. Tal on väga raske teistega läbi saada,» ütles Madsenist 2014. aastal biograafia kirjutanud Thomas Djursing.

Kõigest hoolimata oli tema esimene armastus Nautilus, mille renoveerimiseks ta huvilistele sellel tuure korraldas. Taani seadus keelas Madsenil sellega külastajaid sõidutada. Pole teada, miks ta Walli puhul seadust rikkus.

Politsei konfiskeeritud Nautilus. Foto: JENS DRESLING/AP/Scanpix
Politsei konfiskeeritud Nautilus. Foto: JENS DRESLING/AP/Scanpix Foto: JENS DRESLING/AP

Rootsi meedia teatel suhtus Madsen ajakirjanikesse üldiselt hukkamõistvalt, sest mõned neist olid tema saavutusi alavääristanud. Üks Taani fotograaf kutsus teda hulluks.

Madsen sündis 1971. aastal ühes väikeses linnas Taani läänerannikul. Tema vanemad lahutasid, kui ta oli vaid mõne aasta vanune. Neljanda eluaastani elas ta ema ja kolme poolvennaga. Siis saadeti ta vanaldase ja vägivaldse isa juurde. Isaga kolis Madsen tihti.

Madseni ema oli isast 36 aastat noorem. Kui Madsen puusepast ja trahteriomanikust isa juurde kolis, oli viimane 81-aastane. Ta suri, kui poeg oli vaid 18-aastane.

Lõpetanud keskkooli, asus Madsen õppima inseneriks, kuid kraad jäi lõpetamata. Kõigest hoolimata unistas ta juba siis oma raketi ja allveelaeva ehitamisest. Lisaks tahtis ta kunagi kosmosesse lennata.

«Peter ei oma palju väärtuslikku, tal pole kunagi riidekotist palju rohkem isiklikku vara olnud,» ütles Djursing.

Madsen eitas korduvalt, et Walli tappis, kuid tema lugu muutus iga tunnistusega. 

Madsen peale seda, kui Taani merevägi ta uppuvalt allveelaevalt päästis. Foto: DENMARK/REUTERS/Scanpix
Madsen peale seda, kui Taani merevägi ta uppuvalt allveelaevalt päästis. Foto: DENMARK/REUTERS/Scanpix Foto: SCANPIX DENMARK/REUTERS

Algul väitis Taani leiutaja, et Wall lahkus allveelaevalt 10. augustil umbes poole 11 paiku õhtul Halvandeti restorani juures. Restorani omanik Bo Petersen ütles BBC-le, et piirkonnas on väga hea kaameravalve ja ta edastas lindistused politseile.

Madsen on nüüdseks tunnistanud, et juhtus õnnetus ja Wall suri tema allveelaevas. Madseni sõnul viskas ta naise surnukeha seejärel Koge lahte, mis asub umbes poolesaja kilomeetri kaugusel Kopenhaagenist. Muid üksikasju juhtunu kohta pole avaldatud.

Kui Taani mereväelased ta uppuvalt Nautiluselt leidsid, ilutses Madseni näol naeratus. «Olen õnnelik, et Nautilus uppus,» ütles ta mereväelasi saatnud ajakirjanikele.

Kohtu ette astub Madsen septembris. Teda süüdistatakse mõrvas ja laiba moonutamises. Enne istungit peavad leiutaja terveks tunnistama psühhiaatrid. Juhtumit hakatakse arutama suletud uste taga. 

Politseituukrid Walli kehaosi otsimas. Foto: JENS DRESLING/AP/Scanpix
Politseituukrid Walli kehaosi otsimas. Foto: JENS DRESLING/AP/Scanpix Foto: JENS DRESLING/AP
Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles