Suurbritannia ei saa terroris kahtlustatavaid riigist välja saata (2)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Islamivaimulik Abu Qatada.
Islamivaimulik Abu Qatada. Foto: Neil Hall/Reuters/Scanpix

Suurbritannia saab inimõiguste kattevarjus riiki sisenenud terrorismis kahtlustatavaid saata praeguse seisuga tagasi ainult kahte riiki korraga – juriidiline protsess rohkemaks on liiga kallis. 

Juuraprofessor Clive Walker selgitas, et bürokraatia on nõnda kulukas, et korraga saab võtta menetlusse vaid maksimaalselt kahte eri riiki tagasisaadetavad kahtlusalused.

Rahvuslikule julgeolekule ohtu kujutavaid võitlejaid ei saa näiteks pagendada tagasi Liibüasse, Egiptusesse, Süüriasse, Pakistani, Sudaani, Jeemenisse ja Venemaale – seda isegi siis, kui sihtriik lubab neile ausat ja õiglast kohtlemist. Selliste tulemusteni jõudis peaminister Theresa May tellitud eriraport.

Ekspertide hinnangul võib sääraste puudujääkide tõttu kojusaatmisest pääsevate ohtlike inimeste arv küündida neljakümneni.

Kõige kuulsam kaasus puudutab islamivaimulikku Abu Qatadat – kohtuvõitlus temaga kestis kaheksa aastat ja läks maksma 1,7 miljonit naela, enne kui mees lõpuks tagasi Jordaaniasse suundus. 

Suurbritannias kehtiva süsteemi järgi tohib London saata riigist välja kahtlusaluseid juhul, kui on kindel – nende kodumaal neid ei piinata ega kiusata. Viimase 13 aasta jooksul on nõnda saadetud välja aga ainult 11 inimest: üheksa Alžeeriasse ja kaks Jordaaniasse.

Prantsusmaa on samal ajal saatnud riigist välja 120 terroris kahtlustatavat. 

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles