Youtube eemaldas video röövitud eestlaste pöördumisega

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Internetis Youtube’i keskkonnas ilmunud video, mis kujutab Liibanonis röövitud eestlaste pöördumist, eemaldati Youtube’i poolt, kuna video ei vastanud kasutustingimustele.

Kolmapäeva õhtuks oli teine kasutaja video taas üles laadinud, ent neljapäeval haihtus klipp taas.  

Teisipäeval, 19. aprillil Youtube'i üles laetud originaalvideol oli näha seitse inimest, kes on 23. märtsil röövitud eestlased. Iga videol kujutatu sai pöördumises sõna. Video oli üles laadinud kasutaja thekidnaper2011 ning videoklipi pealkiri oli «Hostages» («Pantvangid»).

Üks videol kujutatud röövitutest luges inglise keeles ette pöördumise Liibanoni peaministri Saad al-Hariri, Saudi Araabia kuninga Abdullahi, Jordaania kuniga Abdullah II ja Prantsusmaa presidendi Nicolas Sarkozy poole. «Palun tehke kõik, et aidata meid tagasi koju ja palun andke, mida teilt küsitakse. Me palume teil teha kõik selleks, et tuua meid tagasi koju meie perekondade juurde nii kiiresti kui võimalik,» ütles videos üks röövitutest.

Videos said sõna kõik seitse videol kujutatud inimest, kes kõik paluvad inglise keeles pöördumises nimetatud isikutel ennast aidata.

Video oli salvestatud siseruumis ning kõik seitse röövitut paistsid videos tervetena. Video esimesena üles laadinud kasutaja thekidnaper2011 ei olnud klipile lisanud ühtegi kommentaari. Kasutaja thekidnaper2011 on oma profiilis märkinud, et on 38-aastane, ja oma asukohariigiks on ta märkinud Lõuna-Aafrika Vabariigi. Samas on Youtube'i keskkonnas võimalik igal kasutajal märkida oma asukohaks suvaline riik. Kolmapäeva keskpäeval seisis kasutaja thekidnaper2011 profiilis, et ta on oma video üles laadinud 12 tundi tagasi ehk Eesti aja järgi teisipäeva hilisõhtul enne keskööd.

Seitse Eesti jalgratturit ületasid 23. märtsil kella 16 ajal kohaliku aja järgi Süüria-Liibanoni piiri ja sattusid kella 17.30 paiku Liibanonis Bekaa oru idaosas röövlite kätte. Numbrimärkideta musta Mercedese sõiduauto ja kahe valge mikrobussiga sõitnud kurjategijad jalgratturid põllumajandusliku Bekaa piirkonna halduskeskuse Zahlé tööstuspiirkonnas. Röövlid sundisid jalgratturid sõidukitesse ja sõitsid Kfar Zabadi asula suunas minema. Röövitute jalgrattad ja isiklikud asjad jäid sündmuspaika.

31. märtsi varahommikul laekus Liibanoni uudisteportaalile lebanonfiles.com elektrooniline sõnum rühmituselt, mis nimetab end ««Taassünni ja reformi liikumiseks». Sõnumi saatjad kinnitasid, et nende käes on seitse eestlast, kes on terved, ja lähiajal antakse teada oma uutest nõudmistest. Oma sõnumi tõele vastavuse kinnituseks lisas organisatsioon teatele fotod eestlaste kahest isikutunnistusest ja ühest passist. Portaalis olid näha pildid August Tillo, Kalev Käosaare ja Madis Paluoja dokumentidest. Hiljem teatas grupeering, et tahab eestlaste eest raha, jättes summa täpsustamata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles