Pentagon: USA-l on Afganistanis 11 000, mitte 8400 sõdurit (1)

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
USA helikopter Chinook valmistub maanduma Uruzgani provintsis Tarin Kotis (Lõuna-Afganistan).
USA helikopter Chinook valmistub maanduma Uruzgani provintsis Tarin Kotis (Lõuna-Afganistan). Foto: SCANPIX

USA-l on praegu Afganistanis umbes 11 000 sõjaväelast, teatas kolmapäeval Pentagon, tõstes järsult möödunud aastast saadik kasutusel olnud hinnangut, mille kohaselt oli neid 8400.

Pentagoni personaliülema kindralleitnant Kenneth McKenzie sõnul jõuti sellele järeldusele pärast andmete kõikehõlmavat ülevaatamist.

Uus hinnang, mis hõlmab lisaks seal alaliselt viibivatele vägedele ka ajutisi ja salajasi üksusi, koostati selleks, et luua alus lisajõudude toomiseks vastavalt president Donald Trumpi uuele strateegiale Afganistani valitsusvägede paremaks toetamiseks.

Juttu on olnud täiendavalt umbes 4000 sõduri toomisest, kuid McKenzie keeldus seda arvu täpsustamast.

«Kaitseminister Jim Mattis ei ole otsust veel teinud,» ütles ta, lisades: «Mingeid vägesid ei ole veel saabuma hakanud .... mingeid korraldusi selleks pole antud.»

McKenzie ütles, et pärast seda, kui president Barack Obama seadis mullu juulis vägede piirmääraks 8400, on sõjaväejuhtide võime paigutada Afganistani täielikult komplekteeritud üksusi olnud pärsitud, see aga on omakorda viinud soovimatute tagajärgedeni.

Samas ei arvestatud selle 8400 hulka Afganistanis ajutiselt viibivaid ja salajasi üksusi.

Uus hinnang avaldati ligi kaks nädalat pärast seda, kui Trump ning tema valitsuse ja sõjaväe tippametnikud otsustasid lisada USA sõjaväelaste arvu Afganistanis, et avaldada suuremat survet Talibanile ja teistele äärmusrühmitustele.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles