Walesa ühines kriitikaga Poola valitsuse aadressil

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Former Polish President and 1983 Nobel Peace Prize laureate Lech Walesa attends a news conference after the special session of the National Assembly in Caracas, Venezuela, February 18, 2016. REUTERS/Marco Bello
Former Polish President and 1983 Nobel Peace Prize laureate Lech Walesa attends a news conference after the special session of the National Assembly in Caracas, Venezuela, February 18, 2016. REUTERS/Marco Bello Foto: MARCO BELLO/REUTERS

Poola vabadusvõitluse ikoon Lech Wałęsa ühines kolmapäeval Saksa ja Prantsuse liidri varasema kriitikaga riigi parempoolse valitsuse aadressil, öeldes, et Poola tõrjub Euroopa Liitu endast eemale.

Endine 73-aastane president ja Nobeli rahupreemia laureaat tegi oma avalduse mõni päev pärast seda, kui Prantsuse president Emmanuel Macron oli öelnud, et Poola läheb «Euroopa huvide vastu» ning Saksa liidukantsler Angela Merkel nimetanud Poolat tõsiseks probleemiks.

«Iga riik peaks ütlema seda, mida Prantsusmaa ja Saksamaa praegu ütlevad .... Me tõrjume üha rohkem (Euroopa) Liitu Poolast välja. Mitte Liit meid,» lausus Poola uudistekanalile Polsat.

«Liit loodi erinevates tingimustes ega ole seega läbinisti hästi organiseeritud. Kuid ükskõik mis organisatsiooni keegi kuulub, olgu see või kanaarilindude aretajate ühing, peab järgima selle reegleid.»

«Kui me tahame Liitu kuuluda, peame käituma nagu Liit,» lisas ta.

Walesa, kes juhtis liikumist Solidaarsus, mis aitas Poolas kommunismile rahumeelse lõpu teha, on praeguse valitsuserakonna Seadus ja Õiglus (PiS) tulihingeline kriitik.

PiS on nii kodu- kui välismaal sattunud terava kriitikatule alla seoses reformidega, mis kriitikute sõnul õõnestavad demokraatlikke standardeid ja õigusriigi põhimõtteid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles