Meedia: Lõuna-Korea harjutab Kim Jong-uni tapmist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lõuna-Korea eriväelased.
Lõuna-Korea eriväelased. Foto: Ahn Young-joon/AP/Scanpix

Kuulduste järgi treenib Lõuna-Korea oma erivägesid selleks, et sõja puhkedes totalitaarse põhjanaabriga suudaksid nad kiiresti avastada riigijuhi Kim Jong-uni ja tema kaaslaste asukoha ja nad mõrvata.

Lõuna-Korea meedias avaldatud dokumentide järgi on plaan osa riigi meetmetest koostamaks võimaliku konflikti jaoks ründavamat kava. Selle järgi kuuluvad kiirele likvideerimisele veel tuhat sihtmärki – nende seas tuumaraketid ja nende stardirajatised.

Väidetavalt on strateegiast informeeritud ka presidenti Moon Jae-in`i. Uut lähenemist olevat arutatud kõigest päev enne seda, kui Põhja-Korea lennutas üleeile raketi üle Jaapani.

Sel nädalal toimuvad ühisõppused Lõuna-Korea ja Ühendriikide vägede vahel, kaitseministeeriumi andmeil võtab neist osa umbes 17 500 ameeriklast.

USA ja Lõuna-Korea mereväelased ühisõppustel. Foto: SIPA/Scanpix
USA ja Lõuna-Korea mereväelased ühisõppustel. Foto: SIPA/Scanpix Foto: Sipa USA/DoD/Sipa USA

Kaitsemanöövritena kirjeldatud õppused on analüütikute sõnul rohkem aga kui harjutus selleks, et sõja korral Kim elimineerida. Mõned kaitseametnikud usuvad, et kui diktaator tappa või vangistada, võib see sundida Põhja-Korea vägesid alistuma.

Kuulujutud harjutuste ründava iseloomu kohta said tuld alla siis, kui selgus, et märtsikuus peetud manöövritel osalesid koos Lõuna-Korea erivägedega ka Ühendriikide mereväe erivõitlejad.

Lõuna-Korea luureallikate sõnul on Kim Jong-un võimalikust tapmiskavast teadlik ning võtnud selle oma luure kaudu erilise tähelepanu alla. «Kim liigub nüüd ringi koidiku ajal ning vahetab kogu aeg autosid – selle asemel, et reisida alati oma Mercedes-Benziga,» lausus Lõuna-Korea parlamendi luurekomitee esimees Lee Cheol-woo. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles