London ja Tokyo karmistavad Põhja-Korea sanktsioone

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Theresa May ja Shinzo Abe.
Theresa May ja Shinzo Abe. Foto: Reuters/ScanPix

Suurbritannia ja Jaapan asuvad koos kiirendama sanktsioonide tempot tuumarelvariigi Põhja-Korea vastu, ütles täna saareriiki külastav Briti peaminister Theresa May.

«Mõistame Põhja-Korea karmilt hukka selle mõtlematu teo eest, millega rikuti selgelt ÜRO Julgeolekunõukogu resolutsioone,» ütles May ajakirjanikele, pidades silmas üleeilset viimast raketikatsetust, mille käigus lennutas diktatuuririik tiibraketi üle Jaapani.

«Vastuseks leppisime me peaminister (Shinzo) Abega kokku teha koostööd nii omavahel kui teistega rahvusvahelisest kogukonnast, et suurendada survet Põhja-Korea vastu – muu hulgas sanktsioonide tempo kiirendamisega Pyongyangi vastu,» ütles Jaapanis kolmepäevasel ametlikul visiidil viibiv May.

Suurbritannia soovib, et ÜRO kehtestaks Põhja-Koreale uued sanktsioonid, mis võtaksid sihikule peamiselt Venemaale ja Hiina saadetud võõrtöölised, kelle palk on Pyongyangi jaoks oluline tuluallikas.

Jaapan kehtestas USA eeskujul eelmisel nädalal Põhja-Koreale oma sanktsioonid.

May osutas ka Hiina võtmerollile Põhja-Korea täitsaima liitlasena. «Me peame tagama, et tegemist ei oleks lihtsalt hukkamõistusõnadega, vaid astutaks ka samme – ja Hiinal on selles eriline positsioon,» lausus britt

«Neil on hoovad Põhja-Korea mõjutamiseks ja minu arvates peaksime me kannustama Hiinat neid kasutama,» lisas ta.

Peking kritiseeris täna raportit, millest selgub, et USA, Jaapan ja Suurbritannia kavandavad Põhja-Korea karistamiseks uusi meetmeid. Pekingi hinnangul on sanktsioonid destruktiivsed ega lahenda probleemi.

ÜRO Julgeolekunõukogu mõistis üleeile üksmeelselt hukka Põhja-Korea viimase raketikatsetuse, milles tulistati rakett üle Jaapani põhjaosa Vaiksesse ookeani. Uusi karistusi aga ei määratud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles