Makedoonia ja Kreeka lubasid suhteid parandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov (paremal) kohtus täna Kreeka välisministri Nikos Kotziasega.
Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov (paremal) kohtus täna Kreeka välisministri Nikos Kotziasega. Foto: OGNEN TEOFILOVSKI/REUTERS/Scanpix

Makedoonia välisminister Nikola Dimitrov ja tema Kreeka kolleeg Nikos Kotzias kinnitasid täna kahe riigi valitsuse tahet teha tööd suhete parandamiseks ja regionaalkoostöö arendamiseks.

«Ma ütlesin Kotziasele, et ma loodan, et Kreeka tunnistab uut reaalsust Makedoonias ja meie väljendatud soovi sõpruseks,» ütles Dimitrov.

Kotzias nimetas Makedooniat Kreeka kalliks naabriks ja lisas, et Kreeka on valmis toetama Makedooniat teel Euroopa Liidu ja NATO liikmeks. 

Skopje ja Ateena suhteid on 25 aastat varjutanud Makedoonia nimi, mis Kreeka hinnangul kätkeb terroritoriaalseid nõudmisi Kreeka samanimelisele põhjaprovintsile. ÜRO-s ja rahvusvahelistes organisatsioonides kannab Makedoonia nime Endine Jugoslaavia Vabariik Makedoonia ehk FYROM.

Kreeka blokeeris nimetüli tõttu Makedoonia saamise 2008. aastal NATO liikmeks.

Suhete soojenemist on märgata alates selle aasta kevadest, kui Makedoonia peaminister Zoran Zaev moodustas reformistliku koalitsioonivalitsuse. Ta on lubanud parandada Makedoonia suhteid naaberriikidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles