Keenia kohus otsustas: presidendivalimistel vassiti

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Politsei valvamas Keenia ülemkohtu hoonet Nairobis.
Politsei valvamas Keenia ülemkohtu hoonet Nairobis. Foto: Ben Curtis/AP/Scanpix

Keenia ülemkohus otsustas täna laialdaste protestide taustal, et läinudkuiste presidendivalimiste hääletustulemustega manipuleeriti ja korraldada tuleb uued valimised. 

Keenia oposistioonijuht ja augustikuistel valimistel teiseks jäänud Raila Odinga (keskel). Foto: SIMON MAINA/AFP/Scanpix
Keenia oposistioonijuht ja augustikuistel valimistel teiseks jäänud Raila Odinga (keskel). Foto: SIMON MAINA/AFP/Scanpix Foto: SIMON MAINA/AFP
Keenia praegune president ja valmised võitnud Uhuru Kenyatta. Foto: Thomas Mukoya/REUTERS/Scanpix
Keenia praegune president ja valmised võitnud Uhuru Kenyatta. Foto: Thomas Mukoya/REUTERS/Scanpix Foto: Thomas Mukoya/REUTERS

Keenia presidendivalimised võitis 54,27 toetusprotsendiga ametisolev riigipea Uhuru Kenyatta. Tema rivaal Raila Odinga kogus 44,74 protsenti häältest.

Kohe peale tulemuste selgumist väitis opositsioon, et elektroonilistesse hääletusjaamadesse häkiti sisse ning häältega manipuleeriti Kenyata kasuks.

Keenia pealinnas Nairobis asuv ülemkohtuhoonet ümbritsesid täna barrikaadid ja relvastatud politseinikud. Üle Keenia korraldati meeleavaldusi. Inimõigusorganisatsioonide andmeil on politsei peale 8. augustil aset leidnud presidendivalimisi rahutuste käigus tapnud vähemalt 24 inimest.

Uued presidendivalimised tuleb korraldada 60 päeva jooksul.

Tänase tähtsa kohtupäeva puhul jätsid mitmed poed uksed avamata. «Kohtumine saatusega,» kuulutas kohalik ajaleht esiküljel.

Keenia sisepoliitiline olukord on viimastel aastatel olnud võrdlemisi stabiilne, kuid demokraatia varjus on jätkuvalt oluline etniline kuuluvus. Keenia 2013. aasta valimised möödusid rahulikult, kuigi opositsioon süüdistas võime häälte võltsimises, aga 2007. aasta valimiste järel tapeti etnilisi piire järginud vägivallas üle tuhande inimese.

Uued presidendivalimised tuleb korraldada 60 päeva jooksul.

Keenia presidendivalimistel kaotanud Raila Odinga toetajad meelt avaldamas. Foto: SIMON MAINA/AFP/Scanpix
Keenia presidendivalimistel kaotanud Raila Odinga toetajad meelt avaldamas. Foto: SIMON MAINA/AFP/Scanpix Foto: SIMON MAINA/AFP
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles