ÜRO peasekretär hoiatas humanitaarkatastroofi eest Birmas

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Põgenikud Bangladeshi piiril Teknafis.
Põgenikud Bangladeshi piiril Teknafis. Foto: MOHAMMAD PONIR HOSSAIN/REUTERS

ÜRO peasekretär Antonio Guterres hoiatas reedel humanitaarkatastroofi eest Birma lääneosas.

Guterres meenutas, et rahva julgeoleku eest vastutab valitsus.

"ÜRO peasekretär on sügavalt mures olukorra pärast Birma lääneosas ja kutsub osapooli üles vaoshoitusele, et ära hoida humanitaarkatastroofi," edastas Guterresi eestkõneleja.

Birma sõjavägi teatas varem päeval, et riigi lääneosas asuvas Arakani osariigis on moslemitest vähemusrahvuse rohingja mässajate rünnakutest julgeolekujõududele alguse saanud kokkupõrgetes hukkunud ligi 400 inimest.

Vägede ülemjuhataja Min Aung Hlaingi büroo avalduses seisab, et "suur hulk terroriste on viinud 30. augustini läbi 52 rünnakulainet julgeolekujõudude vastu, nende rünnakute järel on leitud 370 terroristi surnukehad ja üheksa on elusalt vangi võetud".

Kaheksa päeva kestnud lahingutes on surma saanud ka 15 julgeolekujõudude liiget ja 14 tsiviilelanikku.

Avalduses lisatakse, et alates 25. augustist on aset leidnud 90 relvakokkupõrget.

ÜRO oli varem päeval teatanud, et umbes 20 000 rohingjat on kogunenud Bangladeshi piirile. Bangladeshi võimud ei luba islamiusku rohingjadel riiki siseneda.

Paljud rohingjad on asunud kehvadel paatidel teele üle Nefa jõe, mis on kahe riigi vaheliseks looduslikuks piiriks. Reedel uhtus Bangladeshi rannikule 16 surnukeha. Viimase kahe päeva jooksul on Nefa jõel uppunud vähemalt 39 inimest.

ÜRO andmetel on Bangladeshi jõudnud 38 000 rohingjat.

Inimõigusorganisatsioonid on veendunud, et konflikti tegelik ohvrite arv on palju suurem.

Teated julgeolekujõudude massimõrvadest ja külade süstemaatilisest mahapõletamisest, aga ka mässuliste vägivallast on pingeid veelgi süvendanud, nii et kardetakse, et Arakani vägivald võib kontrolli alt väljuda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles