Trump ja Moon leppisid kokku Lõuna-Korea raketivõimekuse tugevdamises

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Donald Trump ja Moon Jae-in Washingtonis.
Donald Trump ja Moon Jae-in Washingtonis. Foto: BRENDAN SMIALOWSKI/AFP/Scanpix

USA ja Lõuna-Korea leppisid eile kokku Souli raketivõimekuse tugevdamises ja Washington lubas müüa riigile miljonite dollarite eest relvi, teatas Valge Maja.

Lõuna-Korea presidendi Sinine Maja kinnitas, et USA riigipea Donald Trump leppis Lõuna-Korea kolleegi Moon Jae-iniga kokku, et Põhja-Korea hiljutistest raketikatsetustest johtuvalt tuleb tugevdada Lõuna-Korea raketivõimekust.

Põhja-Korea tulistas teisipäeval järjekordse katsetuse käigus keskmaaraketi Hwasong-12 üle Jaapani territooriumi. Varem on paariariik ähvardanud tulistada rakette USA Vaikse ookeani territooriumi Guami lähistele.

Pyongyang ütles teisipäevase katsetuse kommentaariks, et sellega antakse eelmaik resoluutsetest vastumeetmetest USA ja Lõuna-Korea ühistele sõjaväeõppustele.

Iga-aastased kümnepäevased õppused Ulchi Freedom Guardian, milles Põhja-Korea näeb harjutust sissetungiks, hakkavad tänavu lõpule jõudma.

Trump on vastuseks Põhja-Korea raketikatsetustele hoiatanud, et kõik variandid on laual ning vihjanud seal hulgas ennetavale sõjalisele löögile. Neljapäeval sooritasid USA ülehelikiirusel pommitajad B-1B ja hävitajad F-35 Korea poolsaare kohal jõudemonstratsiooni.

Trump ja Moon vestlesid eile telefonitsi Põhja-Korea jätkuvatest destabiliseerimiskatsetest ja pingeid süvendavast käitumisest, vahendas Valge Maja.

«Liidrid otsustasid tugevdada kahe riigi liitu kaitsekoostöö ja Lõuna-Korea kaitsevõime parandamisega. President Trump andis põhimõttelise heakskiidu Lõuna-Korea kavatsusele osta miljardite dollarite eest Ameerika sõjaväevarustust,» lisas Valge Maja avalduses.

Praegu piirdub Lõuna-Korea ballistiliste rakettide maksimaalne lennuulatus kahepoolsel kokkuleppel Ühendriikidega 800 kilomeetriga ja lõhkelaengu suurus 500 kilogrammiga.

Soul soovib lõhkelaenugu kaalu kahekordistamist ja Pentagon on lubanud sellele mõelda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles