Merkel: Türgist ei saa kunagi Euroopa Liidu liiget (4)

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: MURAD SEZER/REUTERS/Scanpix

Saksamaa kantsler Angela Merkel lausus telekaamerate ees, et Türgi ei peaks kategooriliselt kunagi Euroopa Liiduga ühinema. 

Oma sotsiaaldemokraadist rivaali Martin Schulziga peetud televäitluses lausus Merkel, et ta otsiks teiste ühenduse juhtidega ühist seisukohta, et kindlustada: Türgist ei saa kunagi euroliidu liige. «See fakt on selge,» ütles Merkel. «Kõnelen oma kolleegidega, et näha, kas meil õnnestub jõuda ühisele seisukohale, nii et me saaksime need liitumiskõnelused lõpetada,» lisas ta.

Tõenäoliselt halvendavad Merkeli kommentaarid veelgi suhteid Berliini ja Ankara vahel. Varem oli kantsler teatanud, et Saksamaa peaks reageerima otsustavalt Türgi käigule arreteerida poliitilistel põhjustel kaks Saksa kodanikku.

Mõni nädal varem ütles ka Saksamaa välisminister Sigrmar Gabriel: Türgist ei saa euroliidu liiget niikaua, kuni seda valitseb praegune president Recep Tayyip Erdoğan. 

Merkeli nõudmine Türgile oli tavapäratult karmitooniline: ta ähvardas, et Berliin võib blokeerida kõik Türgi sammud edasistel liitumisläbirääkimistel Euroopa Liiduga. «Ma tahaksin, et Türgiga oleksid paremad suhted, kuid peame olema realistlikud,» lausus Merkel varem igasuvisel pressikonverentsil Berliinis.

Saksa kodanike kinnipidamine Türgis on tekitanud Sakamaal viha – ja Merkeli kõva käe joon läheb valijatele tõenäoliselt hästi peale. Föderaalvalimised toimuvad Saksamaal 27. septembril.  

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles