Valgevene opositsioon protestib Zapad 2017 vastu

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: KIRILL KUDRYAVTSEV/AFP/SCANPIX

Valgevene opositsiooniliikumine Za Svabodu tegi täna avalduse Vene-Valgevene ühisõppuse Zapad 2017 korraldamise vastu.

«Arvame, et õppus Zapad-2017 on vastuolus Valgevene põhiseaduse sätetega riigi erapooletuse kohta ja riigi huvidega, sest loovad pingeid suhetes ülejäänud Euroopa maadega ja õõnestavad Valgevene kui erapooletusest kinni pidava partneri mainet,» seisis Za Svabobu avalduses.

Dokumendi autorid rõhutavad, et on mures Valgevene võimude suundumuse pärast ühekülgsele ja ülemäärasele sõjalisele koostööle Venemaaga. Liikumine peab õppust ka ohuks Valgevene iseseisvusele – juhuks kui Vene vägi peaks pärast õppust riiki jääma.

Liikumine peab  vajalikuks Valgevene sõjalise doktriini muutmist – arvestades, et praegu võib kallaletungioht lähtuda Venemaalt ja õppustel tuleb harjutada kaitset ka selleks puhuks.

«Za Svabodu pooldab rahuarmastavat ja erapooletut Valgevenet ja on vastu võõrväe viibimisele riigi pinnal,» märgiti avalduses.

2006 asutatud Za Svabodusse kuuluvad Valgevene demokraatlikud jõud, sel on umbes 2000 liiget.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles