Rootsi saadab riigist välja maailma vanima pagulase

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Bibikhal Uzbek.
Bibikhal Uzbek. Foto: Kuvatõmmis

Rootsi pagendab riigist 106-aastase afgaanist naise, kes usutakse olevat maailma kõige vanem varjupaigataotleja. 

Kui tema lapsed ja lapselapsed võtsid ta oma turjale ning alustasid aastal 2015 rännakut läbi  Iraani ja Türgi Euroopa poole, oli Bibikhal Uzbek 105 aastat vana. Mõne nädala pärast 107-aastaseks saava naise taotlus varjupaigaks lükati aga tagasi ning ta peab naasma Afganistani. Rootsi migratsiooniagentuuri hinnangul on tema koduks olev Kunduzi linn piisavalt turvaline.

Skaraborgi maakonnas asüüli taotlenud Uzbeki tabas pärast avalduse tagasilükkamist juunikuus rabandus ning nüüd on ta aheldatud voodisse. Ta ei suuda ei näha, kõndida ega rääkida.

Perekonna sõnul on Uzbek füüsiliselt võimetu oma koduriiki naasma ega elaks säärast retke üle. Nad esitasid apellatsiooni, et naine võiks veeta  oma viimased elupäevad Rootsis.

«Ma ei mõista – miks?» ütles Al Jazeerale Uzbeki lapselaps Mohammad Uzbek. «Ta on 106 aastat vana. Ta ei näe, ta ei räägi, ei kõnni. Ta on haige. Milleks talle ei öelda?» rääkis lapselaps.

Ta lisas: Afganistanis on sõda, surm ja probleemid nii Talibani kui terroristliku Islamiriigiga (ISIS). «Ma ei saa aru, miks nad tahavad, et me tagasi läheksime? Paljud inimesed on saanud sel aastal surma,» ütles Mohammad.

Rootsi migratsiooniagentuur avaldas: kõrge iga iseenesest pole põhjus kaitse saamiseks. Uzbek oli üks 17 pereliikmest, kes teekonna Afganistanist ette võttis. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles