Ülevaade: riigid, keda võiks Trumpi Põhja-Korea ärikeeld mõjutada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ühendriikide ajalehed Põhja-Korea uudist kajastamas.
Ühendriikide ajalehed Põhja-Korea uudist kajastamas. Foto: Richard B. Levine/Levine-Roberts/Sipa USA/Scanpix

Ühendriikide president Donald Trump vihjas, et Põhja-Korea viimaste arengute valguses võib ta kaaluda kaubandussuhete lõpetamist riikidega, kel on selle sõjaka maaga ärisuhted. 

«USA kaalub kaubandussuhete peatamist kõigi riikidega, kes ajavad äri Põhja-Koreaga,» säutsus Trump pühapäeval Twitteris. Mida täpsemalt, Trump äri ajamise all mõtles, pole selge. Kuid mis siis, kui ta pidas selle all silmas kaubandussuhteid.

Rahvusvahelises majanduses pole Põhja-Korea näol tegemist just märkimisväärse tegelasega. Samas on riigid, kes Pyongyangiga ärisuhted loodud, ühed maailmaturu olulisemad.

Hiina lipp. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix
Hiina lipp. Foto: GREG BAKER/AFP/Scanpix Foto: GREG BAKER/AFP

Maailma suurim ekspordimaa Hiina jagab Põhja-Koreaga 1400 –kilomeetrist piiri ja on viimase olulisim majanduspartner. Massachusettsi instituudi 2015. aastal läbi viidud uuringust selgus, et Hiinasse läheb 83 protsenti Põhja-Korea ekspordist ja Hiinast tuleb 85 protsenti Põhja-Korea impordist.

Kui Washington peaks peatama kaubandussuhted Hiinaga, oleks sel maailmamajandusele plahvatuslik mõju. USAst impordivad Hiinast enam kaupa vaid Kanada ja Mehhiko. Hiina ja ühendriigid on üksteise suurimad kaubanduspartnerid.

India on Põhja-Korea suuruselt teine majanduspartner. Sealt imporditakse Põhja-Koreasse 3,1 ja sinna eksporditakse 3,5 protsenti kauba.

India peaminister Narendra Modi. Foto: MARK SCHIEFELBEIN/AFP/Scanpix
India peaminister Narendra Modi. Foto: MARK SCHIEFELBEIN/AFP/Scanpix Foto: MARK SCHIEFELBEIN/AFP

Maailma suurima rahvaarvuga demokraatiaIndia on Ühendriikide suuruselt üheksas kaubanduspartner.

Põhja-Korea suurimatele kaubanduspartneritele Hiinale ja Indiale järgnevad muuhulgas ekspordimaad Pakistan ja Saudi Araabia ning impordimaad Venemaa, Tai, Filipiinid ja Mehhiko.

Ka Saksamaa panustab mõningal määral Põhja-Korea majandusse, kuigi see jääb minimaalseks. 2015.aastal importis Saksamaa Põhja-Koreast 2,9 miljoni euro väärtuses ja eksportis sinna 7,4 miljoni väärtuses kaupu.

Põhja-Korea suurimad ekspordiartiklid on süsi ja riie. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles