Paremäärmuslaste kartus sundis mustlasi oma kodud jätma

Jürgen Tamme
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kodust lahkunud mustlastüdruk.
Kodust lahkunud mustlastüdruk. Foto: SCANPIX

Sajad Ungari mustlasnaised- ja lapsed otsustasid kodudest põgeneda, kuna samasse piirkonda saabusid nn treeninglaagrisse paremäärmusliku rühmituse liikmed.

Uudistevõrgu AFP andmetel pages 277 Ungari kirdeosas elavat romat täna kodudest, kuna 80 kilomeetri kaugusel pealinnast Budapestist asuvasse Gyongyospatasse saabusid kolmepäevasesse treeninglaagrisse paremäärmusliku rühmituse Vedero liikmed.

Romasid abistasid põgenemisel Rahvusvahelise Punase Risti töötajad, kes organiseerisid viis bussi, millega romad minema toimetati. «Inimesed palusid meil kohalikud lapsed ja naised viia pühadeks laagrisse Csilleberci,» kommenteeris uudisteagentuurile MTI Punase Risti esindaja Erik Selymes, kelle sõnul pole teada, kauaks romad sinna jäävad.

«Nad on hirmul ja me usume, et neil on turvalisem lahkuda,» lisas romade esindaja Janos Farkas.

Vedereo on Ungari paremäärmuslikule parteile Jobbik lähedal seisev rühmitus, mille liikmed kannavad sõjaväevorme ning on patrullinud Gyongyospata tänavatel alates märtsist. Vedero kinnitusel on nende eesmärgiks taastada 2800 elanikuga asulas kord.

Politsei on keeldunud konflikti sekkumast. Seda vaatamata ka romade korduvatele palvetele paremäärmuslaste hirmutamine lõpetada. Punase Risti väitel tagab asulas korda aga 400 politseinikku, kes jälgivad, et Vedero liikmed romadega asustatud piirkondadesse ei siseneks. Kokku elab Gyongyospatas umbes 450 romat.

Mitmed inimõigusrühmitusel on lubanud korraldada romade toetuseks meeleavalduse.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles